Printul Harry si coechipierii sai au ajuns la Polul Sud

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 18:32
1365 citiri
Printul Harry si coechipierii sai au ajuns la Polul Sud
Sursa foto: CNN

Printul Harry al Marii Britanii si soldatii raniti alaturi de care participa la o expeditie umanitara au ajuns, vineri, la Polul Sud, dupa ce au parcurs peste 320 de kilometri in Antarctica in mai bine de trei saptamani, au anuntat organizatorii, potrivit AFP si EFE.

Grupul, care cuprinde 12 soldati raniti in conflictele din Afganistan si Irak, proveniti din Regatul Unit, SUA, Canada si Australia, a ajuns la Polul Sud in jurul orelor 12:00 GMT, potrivit asociatiei 'Walking With The Wounded'.

Printre participanti se numara Maj Kate Philp, de 34 de ani, care si-a pierdut piciorul stang in urma unei explozii in 2008, capitanul Guy Disney, de 31 de ani, care si-a pierdut piciorul drept intr-un atac in 2009, capitanul Ibrar Ali, de 36 de ani, care si-a pierdut bratul drept in urma exploziei unei bombe in 2007.

Expeditia fusese conceputa initial ca o cursa intre trei echipe - Regatul Unit, SUA si Commonwealth - insa competitia a fost abandonata din cauza starii de oboseala a unora dintre participanti, in contextul dificultatilor de pe teren.

Echipele au decis totusi sa-si continue drumul pana la Pol, tragand sanii incarcate cu 70 de kilograme si avansand cate 14 pana la 19 kilometri pe zi, infruntand temperaturi de-35 grade Celsius si viteze ale vantului de aproape 80 de kilometri pe ora.

'Stiam ca nu va fi usor, insa tocmai asta face aceasta provocare atat de stimulanta', a comentat Ed Parker, director al expeditiei si cofondator al 'Walking With The Wounded', asociatie care ii ajuta pe soldatii raniti sa isi gaseasca locuri de munca in sectorul civil.

Printul Harry, in varsta de 29 de ani, pilot de elicopter Apache, care a servit in Afganistan, a participat in 2011 la o expeditie spre Polul Nord, insa a trebuit sa o intrerupa pentru a asista la casatoria fratelui sau, printul William, cu Kate Middleton.

Nepot al reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit, printul Harry este primul membru al familiei regale care a ajuns la Polul Sud, insa Antarctica nu este straina familiei, aminteste AFP. Sotul reginei, printul Philip, a traversat cercul antarctic in 1957 la bordul navei Britannia, pentru a-i aduce un omagiu exploratorului polar Ernest Shackleton, iar printesa Anne, matusa lui Harry, s-a deplasat de doua ori in Antarctica.

#polul sud, #expeditie harry , #Stiri Lifestyle