Prima femeie ce va aparea pe o bancnota romaneasca: Vezi lista scurta

Duminica, 28 Octombrie 2012, ora 14:27
2153 citiri
Prima femeie ce va aparea pe o bancnota romaneasca: Vezi lista scurta

Peste 7.000 de bucuresteni au semnat, sambata, o petitie care isi propune sa desemneze prima personalitate feminina ce va aparea pe o bancnota emisa de BNR.

Actiunea a debutat sambata in Centrul Vechi al Capitalei si este organizata de TBWABucuresti, Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate si ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, avand titlul "ALTFEM - Semneaza petitia pentru prima personalitate feminina pe o bancnota romaneasca".

Semnaturile sunt stranse atat pe hartie, cat si electronic, pe site-ul www.altfem.ro.

Campania are doua etape. In prima etapa organizatorii doresc sa stranga peste 50.000 de semnaturi de sustinere, dupa care lista va fi trimisa Bancii Nationale a Romaniei. In etapa a doua va fi aleasa personalitatea feminina care urmeaza sa apara pe viitoarea bancnota emisa de BNR.

ALTFEM propune o lista cu 12 personalitati feminine care au marcat istoria si cultura din Romania: Regina Maria, Ana Aslan (medic), Stefania Maracineanu (fizician), Sofia Ionescu (prima femeie neurochirurg din lume), Ana Ipatescu (rol important in Revolutia de la 1848), Haricleea Hartulari-Darclee (soprana), Alexandrina Cantacuzino (lidera a miscarii feministe romanesti), Aurora Gruescu (prima femeie inginer silvicultor din lume), Elisa Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din Europa), Cecilia Cutescu-Storck (prima femeie profesor universitar in invatamantul de arta din Europa), Sarmiza Bilcescu-Alimanisteanu (prima femeie doctor in drept din lume), Ecaterina Teodoroiu (eroina in Primul Razboi Mondial).

Alegerea celor 12 personalitati a fost realizata de echipa proiectului pe criterii de notabilitate si relevanta la nivel national si international.

Proiectul ALTFEM isi propune imbunatatirea perceptiei asupra femeilor si cresterea gradului de constientizare a expertilor si operatorilor mass-media, a partenerilor sociali, autoritatilor publice si a femeilor, asupra problematicii egalitatii de sanse si de gen in societatea romaneasca. AGERPRES

#femeie bancnota romaneasca, #BNR femeie bancnota , #Stiri Lifestyle