Premiul Nobel pentru Pace 2013 a ocolit favoritii. Cine este castigatorul

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 12:22
1438 citiri
Premiul Nobel pentru Pace 2013 a ocolit favoritii. Cine este castigatorul

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2013 a fost atribuit, vineri, Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), a anuntat Comitetul Nobel norvegian, confirmand oficial o informatie dezvaluita cu putin timp inainte de televiziunea publica NRK.

Comitetul Nobel a anuntat ca a decernat acest premiu OIAC pentru "vasta sa activitate de eliminare a armelor chimice".

Organizatia, cu sediul la Haga, a fost infiintata in 1997 pentru a pune in aplicare Conventia privind interzicerea armelor chimice, semnata la 13 ianuarie 1993.

Anterior, televiziunea norvegiana NRK a anuntat ca premiul Nobel pentru Pace va fi atribuit vineri Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), insarcinata cu supervizarea distrugerii arsenalului chimic sirian.

"Potrivit informatiilor NRK, Premiul Nobel pentru Pace 2013 revine Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) sustinute de ONU", a scris fara alte precizari postul, pe site, cu mai putin de o ora inaintea anuntului oficial.

Activitatea Organizatiei se afla in centrul atentiei dupa ce a fost insarcinata printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU sa supervizeze distrugerea pana pe 30 iunie 2014 a impozantului arsenal chimic detinut de regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Aceasta alegere a reprezentat o surpriza pentru publicul larg, la casele de pariuri cele mai bune cotatii avandu-le activista pakistaneza Malala Yousafzai, in varsta de doar 16 ani, si medicul congolez Denis Mukwege, care le ofera ajutor femeilor care au fost victime ale unor violente sexuale, folosite de "arma de razboi".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#premiu Nobel pace, #Nobel Pace 2013, #premii Nobel 2013, #Nobel interzicere arme chimice, #premiu Nobel OIAC , #Stiri Lifestyle