Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Premiul Nobel pentru Economie 2012 ajunge la doi americani. Care este inovatia lor

Premiul Nobel pentru Economie 2012 ajunge la doi americani. Care este inovatia lor


O teorie care analizeaza modalitatile de alocare eficienta a ofertei disponibile catre cererea diferitilor actori le-a adus Premiul Nobel pentru Economie profesorilor americani Lloyd Shapley si Alvin Roth.

Inrudita cu teoria jocurilor, teoria celor doi este aplicabila unor probleme precum distributia noilor medici catre spitale, studentilor catre universitati sau a transplanturilor catre pacienti.

Teoria lui Shapley si Roth studiaza situatiile neacoperite de economia traditionala, in care echilibrul dintre cerere si oferta este atins prin intermediul mecanismului pretului, transmite un comunicat al Academiei Suedeze de Stiinte.

In aceste situatii, pretul nu poate fi luat in considerare ca mecanism de reglare fie din cauza motivelor etice, precum in cazul alocarii organelor pentru transplant, fie din cauza ca nu reflecta in mod satisfacator motivele alegerii agentilor, precum este cazul alegerii unei universitati pentru studenti sau a unui spital pentru medici.

Lloyd Shapley are 89 de ani si este profesor la Universitatea din California. El a fost in anii 1950 si 1960 unul din fondatorii ramurii teoriei jocurilor care studiaza cooperarea indivizilor rationali in problema alocarii resurselor.

Ulterior, in anii 1980, Alvin Roth, acum in varsta de 61 de ani si profesor la Universitatea Harvard, a demarat o serie de cercetari empirice in acest domeniu.

"Premiul din acest an recompenseaza un domeniu de cercetare infloritor, in care teoria, dovezile empirice si design-ul interactioneaza. Lloyd Shapely si Alvin Roth au lucrat independent unul de altul, dar succesul cercetarilor lor este datorat combinatiei dintre rezultatele teoretice ale lui Shapley si dovezile lui Roth privind aplicabilitatea lor in practica. Acest domeniu continua sa creasca si este foarte promitator pe viitor".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2672 ori