Premiera mondiala: Un robot si un astronaut au purtat o scurta conversatie in spatiu

Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 18:05
941 citiri
Premiera mondiala: Un robot si un astronaut au purtat o scurta conversatie in spatiu

Un mic robot umanoid si un astronaut japonez au stat de vorba la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS), o premiera mondiala care aminteste de o scena similara din filmul '2001: O odisee spatiala', relateaza AFP.

'Ai venit singur? E grozav!', i-a spus lui Kirobo astronautul Koichi Wakata, care s-a imbarcat pe ISS in noiembrie, la trei luni dupa venirea robotului.

'Bineinteles! Pentru ca sunt un robot!', i-a raspuns androidul, straduindu-se sa stea pe loc, in pofida imponderabilitatii.

'Cum a fost cand a decolat racheta?'

'A fost emotionant!'

Aceasta discutie de cateva minute, in care intrebarile nu au fost pregatite din avans, a avut loc la 6 decembrie, in limba japoneza, precizeaza agentia franceza de presa.

Dialogul a fost posibil gratie inteligentei artificiale cu care este dotat Kirobo, un mic robot biped de 34 cm inaltime, care nu cantareste mai mult de un kilogram si care este capabil sa invete din experiente.

'A fost complicat sa-l programam astfel incat sa poata purta o discutie in mod 'natural'', a explicat creatorul sau, Tomotaka Takahashi, de la societatea Robo Garage, care a dezvoltat acest proiect japonez in colaborare cu Universitatea Tokyo, firma de publicitate Dentsu si Toyota.

'Atunci cand doua persoane construiesc o relatie, se realizeaza o acumulare de schimburi uneori nesemnificative', explica Takahashi.

Dezvoltarea androidului se inscrie intr-un proiect mai amplu, care studiaza in ce masura un robot poate tine companie unei persoane care este izolata o perioada lunga de timp.

Pana acum, conversatia dintre Kirobo si Koichi Wakata s-a derulat cu mult mai bine decat cea dintre robotul Hal 9000 si astronautul David Bowman, a caror relatie constituie una din intrigile celebrei pelicule '2001: O odisee spatiala'.

Lansat in 1968, filmul realizat de Stanley Kubrick, spune, printre altele, povestea derivei paranoice a robotului insarcinat cu supravegherea unei expeditii spatiale catre Jupiter. Pentru a prelua controlul asupra misiunii, Bowman este nevoit sa-l deconecteze pe Hal.

Atunci cand astronautul l-a intrebat pe micul android daca Mos Craciun va face un tur si prin spatiu, Kirobo a raspuns plin de siguranta: 'Mos Craciun va veni in spatiu'.

'Si ce ii vei cere, Kirobo?'

'O racheta de jucarie', a raspuns robotul.

#astronaut robot, #conversatie astronaut robot , #Stiri Lifestyle