Portugalia renunta la o sarbatoare din cauza austeritatii

Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 10:39
1756 citiri
Portugalia renunta la o sarbatoare din cauza austeritatii

Manifestarile dedicate zilei de 1 decembrie, cea mai veche zi de sarbatoare civila din Portugalia, care marcheaza redobandirea independentei de sub ocupatia spaniola, au avut loc sambata, la Lisabona, pentru ultima data, dupa un an de controverse privind abrogarea ei din motive de austeritate, relateaza France Presse.

Circa o suta de persoane au participat sambata dupa-amiaza, in centrul orasului Lisabona, la parada care a marcat redobandirea independentei Portugaliei, zi libera civila care nu va mai fi acordata de anul viitor de catre guvern pentru a creste productivitatea tarii.

Data de 1 decembrie, stabilita drept sarbatoare nationala de catre prima Republica portugheza in 1910 este cea mai veche dintre zilele civile.

Abrogarea a patru zile de sarbatoare, doua civile si doua religioase, a fost mentionata pentru prima data cu un an in urma de catre guvernul de centru-dreapta, obligat sa aplice masuri de austeritate pentru a beneficia de asistenta financiara internationala cu incepere din mai 2011.

In pofida contestarilor, adoptarea unui nou Cod al muncii, in iunie, a condus indeosebi la abrogarea zilelor libere civile asociate cu instaurarea Republicii (5 octombrie), precum si cu redobandirea independentei, dupa sfarsitul ocupatiei spaniole din 1640 (1 decembrie).

Drept raspuns, "Miscarea 1 decembrie", creata in vara anului trecut, a lansat o petitie sambata pentru obtinerea a 40.000 de semnaturi in vederea prezentarii unui proiect de lege pentru a reintroduce aceasta zi de sarbatoare simbolica.

Intr-o nota, semnatarii petitiei apara importanta ei, numind-o "ziua Portugaliei fara de care noi nu am exista, ca stat, ca popor si ca natiune independenta".

#criza economica Portugalia, #masuri austeritate Portugalia, #anulare sarbatoare nationala Portugalia, #sarbatoare 1 Decembrie Portugalia , #Stiri Lifestyle