Plantele au o capacitate limitata de a purifica aerul din casa - Iata ce spun cercetatorii!

Vineri, 14 Mai 2021, ora 15:15
557 citiri
Plantele au o capacitate limitata de a purifica aerul din casa - Iata ce spun cercetatorii!
purificare aer FOTO: pxhere.com

Cercetatorii au facut nenumarate studii pentru a afla in ce masura plantele pot imbunatati calitatea aerului din casa. Dupa cum se stie, plantele transforma dioxidul de carbon in oxigen, prin procesul de fotosinteza. Totusi, notiunea de plante care absorb substantele poluante si purifica aerul poate fi discutabila.

Din concluziile trase de cercetatori reiese ca plantele nu purifica aerul interior asa cum o face un aparat de purificare a aerului de calitate, care are medii speciale de filtrare si care poate elimina un procent semnificativ de particule poluante din aer.

Oamenii de stiinta spun ca plantele pot elimina doar o cantitate mica de particule poluante PM din aer. In interiorul casei cantitatea de aer care circula este foarte mare comparativ cu cea pe care o planta o poate curata vreodata. Acest lucru este valabil si pentru un numar mai mare de plante aflate in interiorul casei.

Planta-paianjen, care are denumirea stiintifica Chlorophytum comosum, este considerata una din cele mai bune pentru curatarea aerului, poate acumula pe frunzele ei aproximativ 13,62-19,79 μg PM pe cm2. Aceasta valoare este foarte scazuta, avand in vedere cat aer respira un om zilnic, sau atunci cand face miscare.

Un adult in repaus inspira si expira 7-8 l de aer/min si aproximativ 11.000 l de aer intr-o zi, arata studiul de pe health.howstuffworks.com. Un om care face miscare, foloseste de 4 ori mai mult aer ca unul ce este in repaus.

PM este unul dintre cei mai nocivi poluanti pentru om. Alti poluanti sunt:

  • Dioxidul de azot, monoxidul de carbon (din aerul exterior)
  • Amoniacul, toluenul, benzenul (din echipamentele electronice, cum sunt calculatoarele)
  • Monoxidul de carbon, dioxidul de azot, formaldehida si benzenul (de la calcat, curatat, fumat, prajit)
  • Particulele de la ciuperci, animale, bacterii
  • Fumul de tigara, praful de pe mobila si covoare, parul de la animalele de companie
  • Mucegaiul, polenul, pesticidele, solutiile de curatare, compusi din vopsele sau lacuri si altele.

Cercetatorii au subliniat faptul ca plantele au capacitatea de a absorbi gazele din aer si de a le metaboliza in oxigen sau alti compusi mai putin toxici, dar fac asta la scara mica in casa (deoarece sunt prea putine plante intr-un spatiu de locuit). Prin urmare, asta nu poate fi considerata o solutie pentru combaterea gazelor din interiorul casei.

Cercetatorii au analizat si eficacitatea plantelor Ficus si Golden Potos in reducerea concentratiilor de ozon din casa si au ajuns la concluzia ca eficienta acestora este foarte mica. Ar fi nevoie de o planta la 1,8 mp, pentru a elimina mai putin de 1% din ozonul din camera.

Alte metode eficiente de purificare a aerului

Se poate folosi un purificator de aer special creat pentru asta, cu sistem de filtrare cu multe straturi, ce poate indeparta 99,97% din particulele de dimensiuni nano, de la alergeni, acarieni, spori de mucegai, par de animale, bacterii, fum, praf.

Lampa catalitica ajuta la purificarea aerului si poate functiona fara miros sau cu parfum, respectiv cu uleiuri esentiale.

Dezumidificatoarele pentru interiorul casei reduc riscul formarii condensului, filtreaza aerul, regleaza umiditatea excesiva, inlatura scamele, praful, sporii de mucegai. Ele pot fi instalate in orice zona a casei - camere, holuri, bai, debara. In general se folosesc in incaperi unde ventilatia aerului este slaba.

Anumite modele de seminee electrice, care dispun de o tehnologie avansata, purifica aerul din casa, spun cei de la Hombee. Prin tehnologia de purificare a aerului se elimina alergenii si praful. Sistemul de filtrare al aerului poate fi utilizat si fara functia de caldura, astfel aerul va fi purificat 24 ore din 24.

Astfel de metode de purificare a aerului sunt necesare deoarece pot preveni multe simptome asociate cu expunerea la poluare: stari de ameteala, oboseala, greata, varsaturi, dureri de cap, iritatii la ochi si la piele, tulburari respiratorii, sensibilitate la gripa si raceala.

#purificare aer, #aer locuinta, #purificator aer, #plante , #Stiri Lifestyle