Perseidele: In ce seara vom vedea cel mai bine curentul de meteori

Duminica, 11 August 2013, ora 17:00
1879 citiri
Perseidele: In ce seara vom vedea cel mai bine curentul de meteori

Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an, isi fac aparitia in luna august, cei mai multi meteori putand fi observati in noaptea de 12 spre 13 august, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Pentru Perseide, perioada de activitate este intre 17 iulie si 24 august. In aceasta perioada se pot observa, pe langa meteorii ce nu apartin unui curent (sporadici), si meteori ce par ca vin din constelatia Perseu.

Potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", maximul curentului va veni pe 12 august, la intre ora 18 si 23:45, ora Romaniei. In aceasta perioada se vor observa cei mai multi meteori.

Pe teritoriul Romaniei, curentul de meteori poate fi observat in noaptea de 12 spre 13 august. Cea mai buna perioada fiind dupa miezul noptii pana dimineata.

Ce sunt meteorii

Meteorii sunt particule de praf cosmic, cu un diametru de sub un milimetru, ce arde in atmosfera Pamantului la frecarea cu aerul. Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, atunci cand trece pe langa Soare, lasa in urma o dara de praf cosmic.

Fenomenele astronomice se urmaresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Asa ca din orasele mari nu se pot observa multi meteori. Cel mai bun este un loc la tara sau la munte. Este bun si un loc de observatii aflat la marginea oraselor mari.

Predictiile spun ca se vor vedea maximum 100 de meteori pe ora, in conditii ideale. In timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.

Pentru a vedea meteori nu este necesar un instrument astronomic. Nu trebuie decat sa se stea la orizontala, pe un sac de dormit sau un sezlong. Pentru a vedea cat mai multi meteori, este nevoie sa priviti cerul macar o ora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#perseide periada, #noapteaperseidelor , #Stiri Lifestyle