Patriarhia justifica banii de la stat pentru noua catedrala printr-o "necesitate liturgica stringenta"

Luni, 22 Aprilie 2013, ora 14:51
2275 citiri
Patriarhia justifica banii de la stat pentru noua catedrala printr-o "necesitate liturgica stringenta"

Construirea Catedralei Mantuirii Neamului reprezinta o necesitate liturgica stringenta, deoarece actuala Catedrala patriarhala din Dealul Mitropoliei se dovedeste insuficienta pentru celebrarile liturgice la care participa numerosi credinciosi, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei Romane.

Patriarhia Romana reafirma ca aceasta se construieste ca edificiu bisericesc de utilitate publica si va imbogati patrimoniul national al poporului roman, ridicarea sa fiind impusa de faptul ca la concelebrarile liturgice participa cei aproape 60 de membri ai Sfantului Sinod, clerici si multime de credinciosi cu prilejul unor evenimente cu caracter national-bisericesc sau interortodox.

In ultimii 20 de ani, potrivit prevederilor legale in vigoare, sprijinul financiar din partea autoritatilor de stat centrale si locale s-a acordat nu doar pentru Catedrala Mantuirii Neamului, ci si pentru alte catedrale sau biserici mari din tara, ortodoxe sau ale altor confesiuni, mentioneaza sursa citata, precizand ca in perioada ianuarie 2010 - ianuarie 2013, sumele platite de Patriarhia Romana catre bugetul de stat pentru plata impozitelor si contributiilor la asigurarile sociale pentru salarii, T.V.A. etc., au fost in valoare de aproximativ 35 milioane lei.

"Cu alte cuvinte, o mare parte din ceea ce Patriarhia Romana a primit de la bugetul de stat si de la bugetele locale ca sprijin pentru construirea viitoarei Catedrale patriarhale, s-a intors la bugetul public in urma platii impozitelor, contributiilor sociale si taxelor aferente potrivit legislatiei in vigoare", se afirma in comunicatul Patriarhiei Romane.

Patriarhia apreciaza si faptul ca in Bucuresti au aparut recent doua constructii emblematice pentru capitala Romaniei, construite integral cu fonduri publice, respectiv Arena Nationala, care a costat 234 milioane de euro si noul sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei, cladire nefinalizata in timpul comunismului, dar a carei amenajare a costat acum peste 100 milioane de euro.

"Daca autoritatile de Stat centrale si Primaria Generala a Capitalei ar fi intrat in logica celor care nu doresc sa se mai construiasca nimic in Romania din bani publici, cele doua obiective, care in prezent suscita un interes national si international, ar fi inexistente", mentioneaza comunicatul.

#constructie Catedrala Mantuirii Neamului, #constructie Catedrala Patriarhie, #fonduri constructie Catedrala , #Stiri Lifestyle