Pamantul va avea 7 miliarde de locuitori, in octombrie

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 20:27
1778 citiri
Pamantul va avea 7 miliarde de locuitori, in octombrie

Populatia lumii va depasi pragul de 7 miliarde, anul acesta, la sfarsitul lunii octombrie, in contextul in care ONU anunta venirea pe lume a "pamanteanului" cu numarul 7 miliarde.

Unii demografi avertizeaza ca va avea loc o degradare grava a mediului, in special in zonele in care populatia are un ritm de crestere extrem de rapid, transmite The Guardian.

Pe de alta parte, exista si sociologi care sunt de parere ca marirea numarului de locuitori ai planetei nu este, neaparat, un lucru rau. Acestia amintesc ca au trecut doar 12 luni de cand s-a nascut persoana cu numarul 6 miliarde si, pentru majoritatea populatiei, mai multe lucruri s-au imbunatatit.

Cu toate acestea, intr-o lume in care tehnologia este suverana, explozia demografica solicita o atentie sporita, in special din prisma impactului asupra mediului inconjurator.

Publicatia amintita subliniaza ca nu trebuie sa intram in panica si aminteste ca exista deja dezbateri referitoare la acest subiect extrem de complex, incarcat de consideratii de ordin cultural si etic.

Demografii specializati pe probleme economice subliniaza ca populatiile cu ritm de crestere rapid, precum China si India, inseamna mai multi contribuabili activi. O prosperitate mai mare conduce la scaderea accentuata a fertilitatii.

Scaderea natalitatii este un alt factor care indica o crestere a numarului de femei mai bine educate si cu mai mult discernamant in regiunea aflata la sud de Desertul Sahara.

Pe de alta parte, o scadere a fertilitatii nu inseamna neaparat o crestere a prosperitatii, asa cum s-a intamplat in America Latina, in anii 1980.

In tari precum Uganda, unde Janet Museveni, sotia presedintelui, condamna controlul nasterilor din ratiuni religioase, schimbarile trebuie facute tinand cont si de dogmele culturale.

In plus, este necesar si un efort comun, la nivel mondial, pentru a sustine dreptul femeilor de a alege, intr-o lume in care 200 de milioane de persoane care isi doresc controlul nasterilor nu au, inca, acest drept.

Motorul cresterii demografice este Africa subsahariana, o parte a Peninsulei Arabice si regiunea situata intre Afganistan si nordul Indiei.

In prezent, topul celor mai populate tari ale lumii include China (1,33 miliarde), India (1,17 miliarde) si Statele Unite (306,8 milioane).

In 2050, clasamentul se va modifica semnificativ, cand India va ajunge la 1,69 miliarde, urmata de China, cu 1,31 miliarde de locuitori si Nigeria, care va depasi SUA, cu 433 de milioane de locuitori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#populatia lumii 7 miliarde, #record populatia lumii , #Stiri Lifestyle