Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Omenirea risipeste anual hrana de 750 de miliarde de dolari

Omenirea risipeste anual hrana de 750 de miliarde de dolari


Peste un miliard de tone de alimente sunt risipite in fiecare an la nivel mondial, producand costuri economice directe de 750 de miliarde de dolari anual, a estimat, miercuri, Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO), transmite AFP.

Intr-un studiu dedicat impactului risipei alimentare din perspectiva mediului, FAO avertizeaza ca in fiecare an hrana produsa, dar neconsumata, necesita un volum de apa echivalent cu debitul anual al raului Volga si de asemenea este responsabila pentru adaugarea a 3,3 miliarde de tone de gaze de sera in atmosfera planetei.

"Nu putem permite ca o treime din hrana pe care o producem sa fie aruncata sau pierduta din cauza unor practici inadecvate intr-un moment in care 870 de milioane de oameni sufera de foame in fiecare zi", a declarat directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva.

Studiul FAO a descoperit ca 54% din risipa totala de hrana are loc in sectorul "upstream", in fazele de productie, transport, dupa recolta si stocare, iar restul de 46% in sectorul "downstream", in fazele de procesare, distributie si consum. Ca o regula generala, tarile in curs de dezvoltare inregistreaza pierderi de hrana mai mari in timpul productiei agricole, in timp ce tarile avansate inregistreaza pierderi de hrana mai mari in fazele de comercializare si consum.

Productia neconsumata se ridica la aproximativ 30% din suprafetele cultivabile

In total, 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite in fiecare an, iar productia de hrana neconsumata ocupa 30% din terenurile cultivabile. Numai in Asia industrializata, regiune care cuprinde China, Japonia si Coreea de Sud, sunt risipite anual aproape 200 de kilograme de legume si cereale pe cap de locuitor. Din cele aproximativ 80 de kilograme de cereale risipite anual pe cap de locuitor, cea mai mare parte o reprezinta orezul.

Risipa de cereale este o problema semnificativa in Asia, in timp ce industria carnii are un impact negativ deosebit asupra mediului in America de Nord si America Latina.

Risipa de fructe are o contributie semnificativa la pierderile de apa din Asia, America Latina si Europa, in timp ce risipa de legume in tarile industrializate din Asia, Europa si Asia de Sud-Est se traduce in emisii semnificative de carbon.

Pentru a solutiona aceasta problema, FAO a identificat trei nivele la care este nevoie de actiune. In primul rand, ar trebui echilibrata mai bine productia cu cererea pentru a nu produce hrana de care nu este nevoie.

In al doilea rand, in cazul existentei unui surplus, cea mai buna optiune o reprezinta redirectionarea alimentelor spre consumul animalelor, conservand resursele care, altfel, ar fi utilizate pentru productia de furaje. In al treilea rand, atunci cand nu este posibila reutilizarea, ar trebui luata in considerare reciclarea si recuperarea energiei si elementelor nutritive.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2695 ori