Oamenii prefera sa citeasca opere scrise de persoane de acelasi sex cu ei

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 12:55
1346 citiri
Oamenii prefera sa citeasca opere scrise de persoane de acelasi sex cu ei
Foto: nstiri.ro

Barbatii prefera sa citeasca opere ale unor autori de sex masculin, iar femeile prefera cartile scrise de reprezentante ale genului, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat in randul a aproximativ 40.000 de britanici.

Potrivit sondajului realizat de site-ul Goodreads, 90% dintre titlurile unei liste care cuprinde 50 dintre cartile cele mai citite de barbati au fost scrise de autori de sex masculin, iar, in cazul cititoarelor, preferate, tot intr-o proportie covarsitoare, sunt volumele scrise femei, informeaza dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 40.000 de persoane, in contextul unor discutii in Marea Britanie despre discriminarea femeilor in lumea editarii de carte.

Potrivit cercetarii, cititoarele tind sa evalueze ca fiind mai bune, din punct de vedere calitativ, cartile scrise de femei. In medie, cititoarele au acordat nota 4 din 5 cartilor scrise de femei, si 3,8 din 5 cartilor scrise de barbati.

"In cele din urma, cand vine vorba despre cele mai populare carti din 2014 pe site-ul Goodreads, cititorii continua sa favorizeze cartile scrise de autori de acelasi sex cu ei", a declarat un purtator de cuvand al Goodreads.

Campanie pentru promovarea cartilor scrise de femei

Site-ul a decis sa efectueze sondajul dupa ce scriitoarea Joanna Walsh a demarat, la inceputul anului, o campanie pentru a indemna mai multi oameni sa citeasca opere ale unor femei.

Statistici recente, realizate in Statele Unite ale Americii, au aratat existenta unui dezechilibru privind numarul de autori de sex feminin care sunt recenzati si care publica recenzii in presa literara.

Elizabeth Khuri Chandler, redactor-sef si cofondator al Goodreads, a spus ca scopul publicarii acestor rezultate "a fost stimularea dezbaterii si autoanalizarea" si "crearea unui spatiu pentru o dezbatere prietenoasa despre acest subiect".

"In cea mai mare parte, oamenii spun ca nu isi propun sa citeasca o carte scrisa de un barbat sau de o femeie. Conteaza cartea. Dar, cand isi analizeaza listele de carti citite, cei mai multi isi dau seama ca ar putea sa vrea sa exploreze si scrierile altor autori", a spus Chandler.

Cercetarea a mai aratat ca barbatii si femeile citesc cam acelasi numar de carti, dar femeile tind sa citeasca titluri mai noi.

Unii cititori au spus ca li se pare ca citesc mai mult autori de sex masculin datorita tipului de literatura preferat.

"Barbatii cred ca cei mai multi scriitori concep genul de carti sau trateaza subiecte de interes pentru barbati, comparativ cu autorii de sex feminin. Am observat, de asemenea, ca majoritatea oamenilor nu erau constienti de dihotomia bazata pe gen a cititorilor unei carti. Este in mod clar un domeniu necartografiat, care merita sa fie explorat", a mai declarat Elizabeth Khuri Chandler.

#oameni carti citite, #autori carti sex masculin , #Stiri Lifestyle