Nume romanesti pentru craterele de pe Luna, Mercur si Venus

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 20:10
2205 citiri
Nume romanesti pentru craterele de pe Luna, Mercur si Venus

Cratere de pe Mercur, Venus si Luna poarta nume romanesti, ale unor personalitati din diferite domenii, precum Mihai Eminescu, George Enescu, Constantin Brancusi, Hariclea Darclee, potrivit unei statistici prezentate de Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Potrivit cercetatorului Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic, corpurile ceresti pot purta numele unor oameni ce au avut o contributie importanta in diferite domenii, precum stiinta, arta, literatura etc.

Numele formelor de relief de pe corpurile ceresti pot fi propuse de specialisti in domeniu si sunt analizate si selectate de International Astronomical Union (Uniunea Astronomica Internationala).

"Nu poate oricine sa dea numele unui corp ceresc. Doar cei care sunt recunoscuti in domeniu si se cunosc intre ei pot sa propuna denumiri, care pot sa fie sau nu aprobate de Uniunea Astronomica Internationala.

Denumirile se aproba destul de greu si sunt inregistrate si recunoscute la nivel mondial", a declarat Adrian Sonka. El a precizat ca se pot face propuneri doar pentru formatiunile deja descoperite.

In aprilie 2008, un crater de pe Mercur a primit numele Eminescu. Craterul Eminescu are 125 km in diametru si s-a format mai recent decat restul craterelor de pe Mercur.

Primul nume romanesc de pe Venus este cel al Elenei Vacarescu. Craterul, aflat in emisfera sudica a planetei, are un diametru de 31,5 km si a primit numele Elena Vacarescu in 1994.

Un alt nume al unei personalitati romanesti pe Venus este cel al sopranei Hariclea Darclee. Acesta este dat unei formatiuni vulcanice, numita "patera", cu un diametru de 15 km. Numele a fost aprobat in 2003.

Si alte cratere de pe Venus au primit nume proprii feminine care se regasesc in spatiul romanesc, printre care Irinuca, Natalia, Stefania, Veta, Zina si Esterica.

Singurul crater cu nume romanesc de pe Luna se numeste Haret, dupa matematicianul-astronom Spiru Haret. Craterul Haret are 29 km in diametru si se afla in emisfera ce nu se poate vedea de pe Terra, aproape de polul sud al Lunii.

De asemenea, unul dintre lanturile muntoase de pe Luna se numeste Montes Carpatus. Chiar daca Muntii Carpati de pe Terra strabat mai multe tari, Sonka spune ca putem considera ca aceasta este o alta regiune "romaneasca" de pe Luna.

#asteroizi cratere nume romanesti, #nume cratere luna, #nume corpuri ceresti , #Stiri Lifestyle