Noua formatii rock consacrate in care activeaza inca membrii originari

Marti, 14 Octombrie 2014, ora 13:00
2117 citiri

Este cu adevarat rar cand o formatie, in special una de rock, reuseste sa treaca testul timpului in formula originara, de la lansare, membrii sai reusind sa depaseasca inerentele divergente de ordin artistic, orgolii, conflictele interne si presiunile din exterior.

Jon Bon Jovi, solistul trupei Bon Jovi, in timpul concertului sustinut in cadrul 'The Circle Tour', in Piata Constitutiei din Bucuresti - 2011

Doar cateva astfel de formatii rock si-au pastrat intacta componenta de la inceput si pana in prezent, conform unui material publicat de starpulse.com, transmis de Agerpres.

Una dintre aceste formatii rock este ZZ Top. Infiintata in 1969 de celebrii barbosi Billy Gibbons si Dusty Hill, alaturi de bateristul fara barba Frank Beard (dar al carui nume de familie inseamna tocmai "barba"), formatia ZZ Top este una dintre trupele rock care a reusit sa-si pastreze componenta intacta timp de peste 40 de ani.

Inca de la lansarea primului album, in 1971, ZZ Top s-a impus in atentia fanilor rock prin stilul sau cu puternice radacini in muzica blues si pentru atitudinea de anti-celebritati a membrilor. Apogeul carierei lor este considerat a fi lansarea albumului "Eliminator" din 1983. Aceasta formatie a fost introdusa in Rock and Roll Hall of Fame in 2004. Dupa mai mult de 40 de ani de activitate, in care a lansat 13 albume, formatia ZZ Top arata la fel, iar Billy Gibbons si Dusty Hill sunt la fel de barbosi.

Formatia Aerosmith, o formatie clasica pentru muzica rock'n'roll, se mentine in atentia fanilor, la 44 de ani de la lansare, cu toti membrii originari.

Rockerii din Boston, celebri si pentru numeroasele abuzuri de substante interzise care le-a pigmentat cariera (solistul Steven Tyler si chitaristul Joe Perry erau porecliti "toxic twins" - gemenii toxici), au reusit sa reziste impreuna, chiar daca intr-o anumita perioada de timp parea ca formatia se va destrama din cauza conflictelor interne. Aceste conflicte au dus la plecarea celor doi chitaristi, Joe Perry in 1979 si respectiv Brad Whitford in 1981. Cei doi au fost inlocuiti pentru scurt timp de Jimmy Crespo si Rick Dufay, dar au revenit in 1984 si de atunci formatia a ramas in aceeasi formula, desi tensiunile interne au continuat sa fie prezente.

Una dintre formatiile de legenda ale glam metal-ului american, Motley Crue, a cunoscut apogeul la mijlocul anilor '80. Stilul de viata nonconformist, petrecerile salbatice si mai ales abuzul de droguri si alcool si-au lasat amprenta asupra membrilor fondatori, unii dintre ei parasind formatia dar revenind de fiecare data.

Solistul Vince Neil a fost puternic marcat de moartea fiicei sale, bateristul Tommy Lee a trecut si pe la inchisoare dupa mai multe aprige dispute domestice cu sotia sa, pe atunci, Pamela Anderson. Neil a parasit formatia in februarie 1992 si apoi in 1999. Tommy Lee a plecat din formatie pentru a urma o cariera solo si a fost inlocuit cu Randy Castillo, fostul tobosar al lui Ozzy Osbourne. In decembrie 2004, cei patru membri originari ai formatiei, Vince Neil, Tommy Lee, alaturi de basistul Nikki Sixx si de chitaristul Mick Mars, au anuntat ca revin in Motley Crue pentru un ultim album ("Saints of Los Angeles" - 2008) si turneu - care a durat pana in 2014.

Irlandezii de la U2 au reusit performanta de a nu inlocui niciodata vreun membru originar. Cei patru muzicieni din formula de baza a formatiei U2 sunt impreuna de 38 de ani. Bono, The Edge, Adam Clayton si Larry Mullen Jr. au evoluat de-a lungul timpului, ajungand la statutul de legende rock.

Turneul lor "U2 360 grade Tour" din perioada 2009-2011 a doborat toate recordurile in ceea ce priveste numarul de fani care au venit la concerte si in ceea ce priveste incasarile. U2 a lansat 14 albume de studio care s-au vandut in peste 150 de milioane de exemplare in intreaga lume. Formatia a castigat 22 de premii Grammy, iar in 2005 a fost introdusa in Rock and Roll Hall of Fame, inca din primul an in care au devenit eligibili pentru aceasta onoare. In aceste conditii, chiar nu exista niciun motiv pentru ca vreunul din membri sa simta nevoia sa plece.

Trupa de pop-punk Fall Out Boy s-a infiintat in 2001, in Illinois. Membrii sai, Patrick Stump, Pete Wentz, Joe Trohman si bateristul Andy Hurley provin de pe scena punk din Chicago.

Formatia a inregistrat patru albume care s-au bucurat de un mare succes la publicul rock. Perioada de glorie a durat insa putin. La 4 octombrie 2009 trupa a sustinut un ultim concert, urmand o perioada de pauza provocata de depresia prin care a trecut bateristul si de abuzul de Xanax si Klonopin al lui Pete Wentz. Cei patru s-au reunit in 2013 cand au scos albumul "Save Rock and Roll", LP care a urcat pana pe prima pozitie in topurile de specialitate.

Punk-erii de la Green Day continua sa reziste impreuna, in formula originara. Formata in 1987 de solistul si chitaristul Billie Joe Armstrong, alaturi de basistul Mike Dirnt, (bateristul Tre Cool a venit putin mai tarziu in formatie), Green Day a fost un "trio" timp de 25 de ani, pana la adaugarea unui nou membru, chitaristul Jason White, care a cantat alaturi de formatie, fara sa aiba statutul de membru, timp de 13 ani. Green Day este una dintre cele mai de succes formatii punk din lume, cu peste 75 de milioane de albume vandute.

In 2010 o adaptare a piesei lor "American Idiot" a ajuns si intr-un musical de pe Broadway. Membrii formatiei au contribuit si cu alte compozitii la realizarea acestui musical care s-a dovedit un succes, primind trei nominalizari la premiile Tony.

O alta trupa "icon" a genului glam metal, Poison, cu peste 45 de milioane de albume vandute in intreaga lume, s-a pastrat pe firmamentul miscarii glam californiene de la mijlocul anilor '80 pana la mijlocul anilor '90.

Primul album Poison, "Look What the Cat Dragged In", a fost lansat in 1986, deschizand calea pentru "Open Up and Say... Ahh!", un album rasplatit cu multiple discuri de platina. Nu a durat insa mult si au inceput sa apara problemele intre membrii formatiei. Chitaristul CC DeVille era dependent de cocaina iar situatia a scapat de sub control in 1991, in culisele MTV Video Music Awards, cand s-a incaierat cu solistul Bret Michaels. DeVille a fost dat afara din trupa, fiind inlocuit de chitaristul Richie Kotzen. In 1999 insa a revenit in Poison pentru lansarea unui nou album, "Greatest Hits". Anul 2011 a adus un turneu, "Glam-A-Geddon", alaturi de Motley Crue si de New York Dolls, pentru a sarbatori 25 de ani de la infiintarea formatiei Poison si respectiv 30 de ani de la infiintarea trupei Motley Crue. Cel mai recent turneu al formatiei Poison este cel din 2012, turneu prin care trupa a sarbatorit succesul compozitiilor lor din musicalul de Broadway si filmul "Rock of Ages."

Formatia KISS, infiintata la New York in ianuarie 1973, devenita in scurt timp una dintre cele mai apreciate trupe shock-rock, atat pentru muzica dar mai ales prin stilul distinct asigurat de machiajele kabuki, a reusit sa se mentina, de asemenea, de-a lungul anilor, in formula originara.

Trupa celebra pentru show-urile live care abunda in efecte pirotehnice, KISS a castigat 28 de albume de aur, cele mai multe castigate vreodata de o trupa rock americana, si a vandut peste 100 de milioane de albume in intreaga lume. La inceputul anilor '80 au inceput sa se faca simtite tensiuni in cadrul formatiei, in special din cauza consumului de droguri si alcool. Principalii vizati au fost chitaristul Ace Frehley si bateristul Peter Criss, in special in conditiile in care basistul Gene Simmons si solistul Paul Stanley au adoptat o pozitie anti-drog care nu lasa loc la compromisuri. In aceste conditii Ace Frehley si Peter Criss au fost nevoiti sa paraseasca formatia. Ei au fost inlocuiti, pe rand, de Eric Carr, Eric Singer, Tommy Thayer, Vinnie Vincent si Bruce Kulick. Trupa KISS s-a reunit pentru un nou turneu in formula originara, dar anii de consum de droguri si alcool si-au lasat amprenta asupra celor doi muzicieni care nu s-au mai ridicat la nivelul performantelor anterioare.

O alta longeviva formatie rock este Bon Jovi, trupa infiintata in 1983 in componenta Jon Bon Jovi (solist/chitara), Richie Sambora (chitara), Alec John Such (bass), David Bryan (clape) si Tico Torres (baterie).

In 1994, Alec John Such a fost inlocui neoficial de Hugh McDonald din cauza consumului de droguri. Formatia Bon Jovi a lansat 12 albume de studio, trei compilatii si doua albume live. Se numara printre formatiile rock cu cele mai mari incasari, cu peste 100 de milioane de albume vandute si cu peste 2.700 de concerte sustinute in 50 de tari, in fata a peste 34 de milioane de fani. Membrii formatiei si-au facut mereu un titlu de glorie din faptul ca formeaza "o fratie" si isi spala mereu rufele murdare in familie. In 2013, chitaristul Richie Sambora a luat decizia de a iesi din formatie, invocand "motive personale", dar tot el a declarat apoi ca nu este niciodata intelept sa excluzi din start varianta unei reveniri.

#formatii rock consacrate Bucuresti, #membrii originali formatii rock, #trupa Bon Jovi , #Stiri Lifestyle