Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

NASA premiaza cu 1,5 milioane de dolari cel mai bun robot autonom de explorare

NASA premiaza cu 1,5 milioane de dolari cel mai bun robot autonom de explorare


NASA pune la bataie in aceasta saptamana un premiu de 1,5 milioane de dolari pentru echipa de ingineri si inventatori care a reusit sa construiasca cel mai eficient robot autonom, capabil sa navigheze singur intr-un camp de explorare care imita peisajul extraterestru selenar sau martian si sa adune mostre geologice fara niciun fel de ajutor uman, conform SPACE.com.

In timp ce robotii din actuala generatie dedicata explorarii spatiale, asa cum este cazul roverului robotizat Curiosity, apartinand NASA, pot indeplini anumite sarcini in mod autonom, ei sunt dependenti totusi de comenzile primite de la operatorii ramasi in centrele de control ale misiunii de pe Pamant. Obiectivul concursului denumit "NASA's 2014 Sample Return Robot Challenge" este de a expune tehnologia care permite robotilor sa se deplaseze si sa adune mostre din diferite tipuri de teren, in mod complet autonom.

18 echipe intra in cursa pentru 1,5 milioane de dolari

La concursul care incepe miercuri s-au inscris 18 echipe. Concursul este organizat in campusul Institutului Politehnic Worcester, din Massachusetts.

"De abia asteptam sa vedem ce vor reusi robotii acestor 18 echipe, pornind de la lectiile invatate in primii doi ani ai competitiei", a comentat Sam Ortega, manager al programului "NASA's Centennial Challenges". "Speram ca aceasta intrecere va fi un succes si ca mai multe echipe vor reusi sa treaca de primul nivel pentru ca adevaratele provocari, cele care aduc premii, incep abia de la nivelul 2", a mai adaugat el.

Un robot va incheia cu succes primul nivel al competitiei daca va putea reveni pe platforma de start cu o mostra intacta de sol sau roca, in interval de timp de 30 de minute, conform regulamentului intocmit de NASA. Echipele care vor incheia cu succes primul nivel, vor trece la cel urmator, care are drept obiectiv revenirea pe platforma de start cu cel putin doua mostre intacte, in interval de timp de 2 ore.

Premierea va avea loc la 14 iunie, in cadrul Festivalului TouchTomorrow, desfasurat in campusul aceleiasi universitati.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1335 ori
Citeste mai multe desprerobot autonom de explorare premiu NASA