Modelarea sistemelor chimice pe calculator, o descoperire de Nobel pentru trei americani

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 14:59
1762 citiri
Modelarea sistemelor chimice pe calculator, o descoperire de Nobel pentru trei americani

Premiul Nobel pentru chimie pe 2013 a fost atribuit cercetatorilor Martin Karplus, Michael Levitt si Arieh Warshel, a anuntat, miercuri, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de stiinta din Suedia, potrivit site-ului oficial al prestigioaselor distinctii.

Cei trei cercetatori au fost recompensati "pentru dezvoltarea modelelor multiscalare aplicabile in cazul sistemelor chimice complexe", a precizat Comitetul Nobel.

In trecut, chimistii obisnuiau sa creeze modele de molecule folosind bile din plastic unite prin betisoare. In zilele noastre, modelarea este realizata cu ajutorul computerelor. In anii 1970, Martin Karplus, Michael Levitt si Arieh Warshel au pus bazele puternicelor programe care sunt folosite astazi pentru a intelege si a prezice procesele chimice. Modelele computerizate care reflecta fenomene din viata reala au devenit cruciale pentru marile descoperiri facute in chimie in zilele noastre.

Reactiile chimice se produc cu viteze extrem de mari. Intr-o fractiune dintr-o milisecunda, electronii "sar" de la un nucleu atomic la un altul. Chimia clasica a intampinat dificultati serioase in a tine pasul cu aceste viteze de reactie. Virtual, este imposibil sa realizezi o harta cu toti acei pasi mici care sunt facuti in timpul unui proces chimic. Folosind metodele care au fost recompensate miercuri cu premiul Nobel pentru chimie, oamenii de stiinta din zilele noastre reusesc cu ajutorul computerelor sa dezvaluie procese chimice, precum purificarea catalitica a gazelor de esapament si fotosinteza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Premiu Nobel Chimie 2013, #laureati premiu Nobel, #modelare chimica computer, #modele calculator sisteme chimice , #Stiri Lifestyle