Ministerul Culturii vrea inca 8 milioane de lei pentru expozitia "Comorile Romaniei"

Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 17:30
1808 citiri
Ministerul Culturii vrea inca 8 milioane de lei pentru expozitia "Comorile Romaniei"

Ministerul Culturii (MC) vrea sa i se aloce suma de 8 milioane de lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe 2014, pentru ca Muzeul National de Istorie a Romaniei sa poata organiza expozitia "Comorile Romaniei" in China, potrivit unui proiect de hotarare supus dezbaterii publice.

Prin proiectul de hotarare, publicat pe pagina de internet a Ministerului Culturii (MC), se doreste "suplimentarea bugetului Ministerului Culturii din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2014, la capitolul 67.01 'Cultura, recreere si religie', titlul 51 'Transferuri intre unitati ale administratiei publice', cu suma de 8.000 mii lei, in vederea finantarii cheltuielilor pentru organizarea de catre Muzeul National de Istorie a Romaniei a expozitiei 'Comorile Romaniei' in Republica Populara Chineza".

Astfel, "potrivit memorandumului incheiat intre Art Exhibition China si Muzeul National de Istorie a Romaniei in vederea organizarii expozitiei 'Comorile Chinei' la Bucuresti, cele doua parti s-au angajat sa faca eforturi comune pentru organizarea unei expozitii reunind marturii culturale Romanesti in China. Tema organizarii, in conditii de reciprocitate, a unei mari expozitii arheologice si istorice romanesti in China, gazduita de un muzeu important din aceasta tara a fost discutata cu prilejul tuturor intalnirilor tehnice dintre specialistii romani si chinezi implicati in organizarea expozitiei 'Comorile Chinei', la care au luat parte si reprezentanti ai Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucuresti. Partea chineza a salutat o asemenea decizie si a promis sa o sprijine".

De asemenea, "realizarea in cursul anului 2014 a unei mari expozitii reunind piese exceptionale din patrimoniul cultural romanesc in China nu reprezinta doar un gest de politete fata de eforturile facute de aceasta tara, care a oferit in conditii extrem de generoase, posibilitatea publicului romanesc de a lua contact cu capodopere ale civilizatiei chineze, dar este si un act important de politica culturala din partea Guvernului Romaniei".

Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) si Complexul Muzeal Moldova din Iasi au initiat proiectul expozitiei "Comorile Romaniei", la care s-a alaturat si Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova.

Expozitia "Comorile Romaniei" este conceputa ca un pandant al expozitiei "Comorile Chinei", gazduita de Muzeul National de Istorie a Romaniei in 2013. Ea este gandita sa reuneasca un numar de 600 - 700 obiecte arheologice si de arta semnificative din patrimoniul cultural romanesc (ceramica, arme, podoabe si accesorii vestimentare, vase sacre si profane din aur, argint si bronz, sculpturi in piatra, ceramica si metal, tesaturi istorice, icoane, fresce, monede) datand din paleoliticul final, neolitic, epoca bronzului si prima epoca a fierului, geto-dacica, romana, medievala romaneasca, provenind din toate regiunile istorice ale Romaniei.

Expozitia "Comorile Romaniei" ar putea fi organizata in minimum noua luni, din momentul aprobarii bugetului ei si semnarea contractului cu partea chineza.

Astfel, potrivit proiectului de hotarare, partea romana urmeaza sa-si asume sustinerea financiara a cheltuielilor de asigurare, transport a patrimoniului si transport al curierilor, inspectorilor si oficialilor, pregatirea catalogului, iar in sarcina partii chineze vor reveni cheltuielile legate de transportul intern si securitate, de organizarea expozitiei, cazarea, masa si diurna curierilor si oficialilor, editarea catalogului si publicitatea.

De asemenea, tot partii romane ii va reveni sarcina acoperirii cheltuielilor de transport, cazare, masa si diurna ale unor specialisti care ar urma sa sustina o conferinta stiintifica legata de descoperirile arheologice si patrimoniul artistic medieval romanesc care ar trebui organizata la Beijing in perioada expozitiei.

#buget ministerul culturii, #expozitia Comorile Romaniei, #Fond rezerva bugetara , #Stiri Lifestyle