Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Masacrele Revoluției de la 1848. Episoade negative din istoria disputelor dintre români și maghiari

Masacrele Revoluției de la 1848. Episoade negative din istoria disputelor dintre români și maghiari

Pe teritoriul județului Alba au avut loc, în perioada Revoluţiei de la 1848 – 1849, ciocniri dure între români și maghiari. Unele dintre acestea s-au încheiat cu veritabile masacre. Cronologic primul incident grav a avut loc la Mihalţ, la 2 iunie 1948, când au fost împușcați 14 ţărani români de către trupele ungureşti şi răniți alți peste 50.

Acest eveniment a atras atenţia după ce a fost prezentat în ziarele vremii şi a fost unul dintre motivele care l-au convins pe Avram Iancu să declanşeze ofensiva militară din Apuseni. La Mihalţ era în derulare o veritabilă răscoală a ţăranilor care nu mai doreau asuprirea maghiară.

Peste 100 de grăniceri secui au fost trimişi la faţa locului pentru a restabili liniştea. Sătenii nu i-au lăsat să intre în sat şi au tras bacul de pe Mureş pe partea lor. Au spus că fǎrǎ ordinul maiestǎţii sale împǎratul nu vor accepta sǎ punǎ bacul în funcţiune. Punctul culminat al tensiunilor a avut loc în 2 iunie când secuii au adresat un ultimatum celor peste 2.000 de ţărani români înarmaţi cu furci, coase oblite, bâte, topoare. Aceştia au refuzat din nou să permită intrarea secuilor în sat, motiv pentru care s-a ordonat soldaţilor sǎ tragǎ fǎrǎ avertisment. S-au tras şapte salve în urma cǎrora au rămas 14 români morţi şi mai mult de 50 de rǎniţi, dintre care mulţi au decedat ulterior.

Ecoul mǎcelului de la Mihalţ devine o adevǎratǎ bombǎ incendiarǎ în momentul în care ştirea a fost publicatǎ de ziarul de limbă germană Der Siebenbürger Bote. Explicaţia era cǎ publicându-se atrocitǎţile de la Mihalţ într-o limbǎ de circulaţie europeanǎ, incidentul va putea ajunge mai uşor la cunoştinţa Europei, aruncând o luminǎ foarte proastǎ asupra a ceea ce se întâmpla în Transilvania.

”Măcelul” de la Presaca Ampoiului

Satul Presaca Ampoiului din comuna Meteş, Munţii Apuseni, a fost un alt episod sângeros al conflictului și s-a soldat cu sute de morți.

Evenimentele de la Presaca sunt descrise într-un mod original în cartea publicistului şi istoricului Ion Rusu Abrudeanu „Moţii - calvarul unui popor eroic, dar nedreptăţit“, apărută în 1928:

„În ziua de 23 octombrie, românii din regiunea Zlatnei, sătui de brutalităţi, bătăi şi închisori, după ce primiseră ordinul de dezarmare al generalului Puchner, au şi plecat la Zlatna, pentru că să ia armele de la unguri. Ţinutul întreg e ...citeste mai departe despre "Masacrele Revoluției de la 1848. Episoade negative din istoria disputelor dintre români și maghiari" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 592 ori