Lucrarile de restaurare ale manastirii Dragomirna, premiate la Viena

Marti, 06 Mai 2014, ora 09:11
1634 citiri
Lucrarile de restaurare ale manastirii Dragomirna, premiate la Viena

Proiectul de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea din Biserica Dragomirna, din judetul Suceava, va primi luni seara, la Viena, unul dintre cele sase Mari Premii pentru conservarea patrimoniului cultural acordat de UE si de miscarea Europa Nostra, precum si Premiul publicului, in urma votului a peste zece mii de persoane.

Premiile vor fi decernate in cadrul unei ceremonii patronate de presedintele Austriei, Heinz Fischer, de catre comisarul european Androulla Vassiliou si de tenorul Placido Domingo, presedintele Europa Nostra.

Castigatorii Premiului Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural/Premiile Europa Nostra, editia 2014, vor fi onorati in aceasta seara in cadrul unei ceremonii care se va desfasura la Viena. Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, si tenorul Placido Domingo, presedintele Europa Nostra, vor inmana premiile celor 27 de castigatori in capitala Austriei, la Burgtheater, prilej cu care sase dintre acestia vor fi distinsi si cu Marele Premiu, iar unul cu Premiului publicului, acordat in urma unui vot online.

Ceremonia va avea loc in fata unui public format din aproximativ 1.000 de persoane si va fi organizata sub patronajul presedintelui Austriei, Heinz Fischer.

Restaurarea frescelor de la Manastirea Dragomirna, singurul proiect laureat din Romania

La categoria "Conservare" au castigat trei proiecte, respectiv cel de conservare a arhitecturii traditionale a Caselor Walser in Alagna Valsesia (Italia), cel de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea de la Biserica Dragomirna, judetul Suceava (Romania), si programul de conservare pentru cooperativele vinicole din Catalonia (Spania).

La categoria "Cercetare" a fost distins cu Marele Premiu un proiect de cercetare cu privire la constructia romana cu arce de bolta, din Peloponez (Grecia), in timp ce la categoria "Contributii exemplare" a fost distinsa Asociatia de patrimoniu "Kempens Landscape' din Putte (Belgia).

Nu in ultimul rand, la categoria "Educatie, formare si sensibilizare" a primit Marele Premiu proiectul de sensibilizare "Tranzitie: De la un oras in declin, la un nou Miskolc (Ungaria)".

In ceea ce priveste distinctia acordata proiectului din Romania, juriul a fost impresionat de nivelul inalt de profesionalism de care s-a dat dovada in procesul complex de restaurare si conservare a acestei imense opere de arta, care acopera aproximativ 900 de metri patrati de suprafata murala. Lucrarile s-au desfasurat in situ, intr-o perioada de timp remarcabil de scurta. Din echipa de conservare au facut parte 50 de profesionisti si studenti din diferite tari, sub conducerea unui expert roman. Restauratorii au urmarit si respectat tehnicile originale, folosind materiale naturale, traditionale si reversibile, iar patina originala si starea de spirit transmisa de aceste fresce unice din secolul al XVII-lea au fost conservate, se mentioneaza in comunicatul CE.

Proiectul a primit si Premiul publicului, in urma unui sondaj desfasurat online pe site-ul Europa Nostra, in cadrul caruia au votat peste 10.000 de persoane.

Cei 27 de castigatori ai Premiului Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural/Premiile Europa Nostra 2014 au fost selectati din 160 de proiecte nominalizate provenind din 30 de tari. Juriile de specialitate alcatuite din experti independenti evalueaza proiectele nominalizate si selecteaza castigatorii in cadrul a patru categorii: conservare, cercetare, contributii exemplare si educatie, formare si sensibilizare. Cei 27 de castigatori primesc o placheta sau un trofeu. Fiecare dintre cei sase castigatori ai Marelui Premiu primeste si cate 10.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Manastirea Dragomirna, #premiu european, #patrimoniu cultural , #Stiri Lifestyle