Letonia interzice intrarea pe teritoriul sau a trei cantareti rusi de muzica pop

Marti, 22 Iulie 2014, ora 09:04
2614 citiri
Letonia interzice intrarea pe teritoriul sau a trei cantareti rusi de muzica pop

Letonia a interzis intrarea a trei artisti rusi care ar fi trebuit sa participe in aceasta saptamana la un concurs de muzica in fosta republica sovietica pentru ca au facut declaratii in favoarea Kremlinului in privinta conflictului din Ucraina, a anuntat luni Ministerul leton al Afacerilor Externe.

"Acestor propagandisti foarte activi - nu le putem spune altfel - li se va interzice intrarea in Letonia", a declarat pentru postul public de radio ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Artistii pusi pe lista neagra de catre minister au sustinut in "mod agresiv" anexarea Crimeei de catre Rusia in martie, a explicat el.

Potrivit unui comunicat al ministerului, este vorba despre Oleg Gazmanov, Iosif Kobzon si Alla Perfilova, cunoscuta drept Valeriia.

"Bineinteles ca oamenii pot spune ce vor, dar vreau sa dau un semnal clar ca persoanele care propaga acest gen de opinii nu sunt binevenite intr-o tara membra UE", a declarat Rinkevics.

Anhelita Kamenska, din cadrul Centrului leton pentru drepturile omului, s-a intrebat de ce acesti trei cantareti au fost "aratati cu degetul" dintre altii, citand exemplul dirijorului Valeri Gherghiev.

Acesta din urma, cunoscut ca sustinator entuziast al presedintelui Vladimir Putin, a dirijat un concert joi la Opera din Riga, a declarat Kamenska.

"Daca va uitati la elita rusa, sunt multi care isi exprima sustinerea pentru Putin si politica sa", a adaugat ea.

Cei trei cantareti ar fi trebuit sa participe la Concursul pentru tineri interpreti de muzica pop "Noul val", organizat in statiunea balneara Jurmala si inspirat dupa Eurovision. Acesta atrage mii de fani si artisti din Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Sosirea, cu aceasta ocazie, la Jurmala a unor oligarhi rusi cu iahturile lor luxoase alimenteaza in acest sezon articolele din presa mondena, atat in Rusia, cat si in Letonia, tara in care traieste o importanta minoritate rusofona.

Pentru numerosi letoni, Jurmala reinvie amintirea dureroasa a epocii in care statiunea balneara era locul de vacanta privilegiat al elitelor sovietice.

Letonia, care numara doua milioane de locuitori, a petrecut cinci decenii sub ocupatie sovietica, pana in 1991, inainte de a se alatura NATO si Uniunii Europene in 2004. Rusofonii reprezinta un sfert din populatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Letonia cantareti rusi, #artisti rusi Letonia , #Stiri Lifestyle