LE MONDE: Premiul Palme d'Or i-a fost decernat romanului Cristian Mungiu

Marti, 29 Mai 2007, ora 11:34
1117 citiri

LE MONDE (Franta), 29 mai 2007 - Juriul celui de-al 60-lea Festival de la Cannes a decernat duminica, 27 mai, premiul Palme d'Or unui film romanesc: "Patru luni, trei saptamani si doua zile", in fruntea unui palmares care intoarce hotarat proiectoarele asupra filmului de autor.

In schimb, acest palmares ii ignora complet pe obisnuitii din Croisette, de felul unui Quentin Tarantino, Emir Kusturica, Wong Kar-wai sau al fratilor Coen, cu toate ca filmul acestora, No Country for Old Men, a fost frecvent considerat favorit.
"Pentru mine, este ca intr-o poveste cu zane", a comentat realizatorul filmului, a carui recunoastere este totodata si a unei cinematografii romanesti tinere ce se impune ca una dintre cele mai creative pe scena internationala.

"Sper ca acest Palme d'Or va fi o veste buna pentru cineastii din tarile mici, intrucat se pare ca in fine nu mai este nevoie de bugete mari si de mari staruri pentru a face o poveste pe care toata lumea o va asculta", a continuat el.

Cristian Mungiu, 39 de ani, a fost remarcat inca de la primul sau lung-metraj, "Occident", prezentat in 2002 in cadrul sectiunii Quinzaine des Realisateurs. Stilistic epurat, cel de-al doilea film al sau, cu un buget redus la 600.000 de euro, este povestea cruda si tensionata a unui avort interzis in timpul regimului comunist.

Juriul prezidat de catre cineastul britanic Stephen Frears l-a recompensat si pe actorul rus Konstantiv Lavronenko, in Le Bannissement (Surghiunul) al lui Andrei Zviaghintev, si pe actrita coreeana Jeon Do-yeon, eroina in Secret Sunshine, al lui Lee Chang-dong, doi nou veniti pe scena internationala.

Juriul a decernat Marele Premiu, cea mai inalta recompensa dupa Palme d'Or, filmului La Foret de Mogari (Padurea Mogari) al japonezei Naomi Kawase, o poveste naturalista marcata de misticism, doliu si legaturi care se pot tese intre generatii. "Ce ne da noi puteri, sunt lucruri care nu se vad, precum vantul, sau persoanele decedate, si cu acest punct de sprijin, putem fi singuri continuand sa mergem mai departe", a declarat realizatoarea in cadrul ceremoniei de inchidere.

Un premiu aniversar al celei de-a 60-a editii a Festivalului de la Cannes a fost decernata americanului Gus Van Sant, pentru ansamblul operei sale - a primit Palme d'Or pentru Elephant in 2003 - si in special pentru filmul Paranoid Park, cu actiunea plasata in mediul unor skateri adolescenti americani.

Le Scaphandre et le Papillon (Scafandrul si fluturele), film francez realizat de catre americanul Julian Schnabel, a obtinut Premiul pentru regie. Filmul este adaptarea cinematografica a romanului autobiografic eponim scris de Jean-Dominique Bauby. Scriitor si jurnalist, victima a unui sindrom "locked-in", l-a elaborat "dictandu-l" clipind din ochi, singura miscare ramasa pentru el posibila.

Premiul pentru scenariu l-a primit [De l'autre cote (Auf der anderen Seite) De cealalta parte], al tanarului cineast germano-turc Fatih Akin, 33 ans. Ultimul a profitat de moment pantru a lansa un apel la unitatea Turciei, in perspectiva legislativelor din 22 iulie.
Filmul de animatie Persepolis, adaptare a unei benzi desenate a frantuzoaicei de origine iraniana Marjane Satrapi, si poveste a revolutiei islamice din 1979, obtine Premiul ex-aequo al juriului, impreuna cu Lumiere silencieuse, al mexicanului Carlos Reygadas. Marjane Satrapi si-a dedicat premiul poporului iranian, in vreme ce guvernul iranian a criticat cu energie selectarea lung-metrajului sau la Cannes.

Incantat si destins inainte de ceremonia inchiderii, presedintele juriului, Stephen Frears, a recunoscut ca, pe parcursul dezbaterilor, s-a produs si "putina animatie" intre cei noua membri ai juriului - printre care s-au numarat Orhan Pamuk, laureat Nobel pentru literatura, impreuna cu actorii Maggie Cheung si Michel Piccoli - , dar fara "sa ramana sange pe pereti".

Bloombiz

(Sursa: Rador)