Investitiile in whisky de lux genereaza randamente de trei cifre in plina criza

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 15:12
1902 citiri
Investitiile in whisky de lux genereaza randamente de trei cifre in plina criza

Criza si schimbarile din economie provoaca investitorii sa caute domenii noi care sa le aduca un profit crescut, iar whisky-ul ar putea fi unul din acestea, tinand cont de explozia preturilor la editiile de lux ale acestei bauturi.

Astfel, pretul celor mai performante 1000 de editii de whisky a crescut in trimestrul trei al lui 2012 cu 107% fata de perioada similara a anului 2008, care reprezinta punctul de referinta pentru inceputul crizei financiare, scrie Penta Daily.

Iar daca luam in considerare doar pretul celor mai performante 100 de editii, acesta a crescut in medie cu 277%, din 2008 fata de 2012.

Spre exemplu, o sticla de Macallan Royal Marriage, editie lansata in aprilie 2011 pentru a sarbatori nunta Printului William, se poate vinde in octombrie 2012 la un pret de patru ori mai mare.

Aceasta performanta este insa specifica editiilor de lux. "Nu trebuie sa cumparati orice sticla de whisky de zece ani, sticlele care provin din productia de masa nu vor produce nici un venit", a declarat Andy Simpson, care conduce o companie de consultanta din Marea Britanie din domeniul whisky-ului.

Astfel, pretul celor mai putin performante 100 de sticle de whisky a scazut cu 58%, fata de perioada de referinta din 2008, iar unele distilerii, precum Port Ellen si Brora, si-au intrerupt activitatea pe acest segment.

Investitorii in scotch-ul britanic continua insa sa mentina o cerere ridicata pentru editiile limitate, a caror valoare creste, pe masura ce se micsoreaza cantitatea disponibila pe piata.

Cu toate acestea, consultantul Ian Buxton, precizeaza ca preturile din acest moment au atins un nivel maxim, iar cei care isi imagineaza profituri foarte mari din vanzarile de whisky nu iau in calcul costurile de tranzactionare ale caselor de licitatii sau costurile de livrare, depozitare si asigurare, iar ulterior impozitele pe venit pot ajunge la 28%.

Concluzia lui Buxton apropo de investitiile in acest produs este simpla: in primul rand whisky-ul este exista "pentru a fi baut".

#piata bauturi alcoolice, #whisky lux, #piata bauturi lux, #whisky colectie, #investitie whisky , #Stiri Lifestyle