Insulele Hawaii, vulnerabile la producerea unui tsunami masiv

Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 13:35
1490 citiri
Insulele Hawaii, vulnerabile la producerea unui tsunami masiv
Foto: (c) Hugh Gentry/Files/REUTERS

Insulele Hawaii ar putea fi lovite curand de un tsunami puternic, avertizeaza cercetatori americani, dupa ce au descoperit de curand urme ale unei mari acumulari de sedimente marine intr-o dolina din Hawaii.

Conform cercetatorilor, aceasta forma de relief este dovada producerii unui tsunami masiv care a lovit arhipelagul in urma cu 500 de ani, intre 1425 si 1665, si exista riscul ca fenomenul sa se repete in viitorul apropiat, scrie portalul dailydigestnews.com, citat de Agerpres.

Valurile uriase de acum o jumatate de mileniu au fost generate de un cutremur produs in apropierea Alaskai, cu o magnitudine de 9.0 grade. Pentru estimarea datei de producere a cutremurului s-a folosit carbon radioactiv.

Pozitionarea insulelor in mijlocul Oceanului Pacific face ca arhipelagul sa fie vulnerabil in fata unor tsunami provocate de cutremure produse atat in apropiere, cat si la distante mai mari.

Un astfel de tsunami a avut loc la 1 aprilie 1946, in urma unui cutremur produs in Insulele Aleutine, cu o magnitudine de 8.1. Tsunami-ul a avut zece metri inaltime si a ucis 170 de oameni, provocand pagube de peste 10 milioane de dolari.

Rhett Butler, geofizician de la Universitatea Hawaii din Manoa, a atras atentia asupra riscului producerii tsunami-urilor in apropiere de arhipelag ca urmare a cutremurelor, pentru ca locuitorii sa constientizeze acest lucru.

Autoritatile statului Hawaii au intocmit harti de evacuare pe baza informatiilor privind tsunami-ul din 1946 si a celui care a lovit Japonia in 2011.

Cercetarea coordonata de geofizicianul Rhett Butler a fost publicata la 3 octombrie in 'Geophysical Research Letters'.

#insulele Hawaii, #tsunami masiv insulele Hawaii , #Stiri Lifestyle