Germania devine vineri prima tara europeana care legalizeaza al treilea gen

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 13:57
1064 citiri
Germania devine vineri prima tara europeana care legalizeaza al treilea gen

Germania va deveni vineri prima tara europeana care autorizeaza ca bebelusii nascuti fara o identitate sexuala clara, ca baiat sau fata, sa fie inregistrati fara o specificare a genului, relateaza France Presse.

Astfel, parintii vor putea sa lase necompletata rubrica referitoare la identitatea sexuala a copilului in certificatul de nastere, iar termenul "sex nedeterminat" urmeaza sa isi faca aparitia in registrele starii civile.

"Este pentru prima data cand legea recunoaste ca exista oameni care nu sunt nici barbat, nici femeie, sau de ambele sexe - oameni care nu se incadreaza in categoriile legale traditionale", a explicat pentru AFP Konstanze Plett, profesor de drept la Universitatea din Bremen (nord-vest).

Masura este menita sa atenueze presiunea exercitata asupra parintilor, pusi in situatia de a decide de urgenta interventii chirurgicale controversate, pentru a atribui un sex nou-nascutului, atunci cand acesta prezinta o ambiguitate sexuala constitutiva.

Pasapoartele germane in care se aplica "M" pentru masculin sau "F" pentru feminin vor contine in curand si "X" in rubrica rezervata determinarii sexuale a individului, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Interne din Germania.

Potrivit expertei Konstanze Plett, specialista in drepturile persoanelor intersexuale, aceste noi reglementari se vor aplica si altor documente oficiale.

Chiar daca legea intra efectiv in vigoare la 1 noiembrie, ea nu raspunde la unele intrebari despre ceea ce inseamna sa traiesti fara o identitate sexuala stabilita in mod legal. Parlamentul trebuie acum sa clarifice care vor fi consecintele acestei schimbari in materie de casatorie si uniune civila. In Germania, casatoria poate fi doar intre un barbat si o femeie, in timp ce contractul de uniune civila ("Lebenspartnerschaft") este destinat exclusiv persoanelor de acelasi sex.

Legea este destinata parintilor de nou-nascuti si "nu poate rezolva toate problemele complexe legate de persoanele intersexuale", a explicat un purtator de cuvant al Ministerului german de Interne.

Australia recunoaste trei genuri din luna iunie

Din partea asociatiilor din domeniu, preocuparea este in principal de a sti cum va fi viata copiilor care nu sunt clasificati la nastere ca baiat sau fata intr-o lume ce functioneaza in mare parte in baza logicii binare barbat/femeie.

"La scoala sunt toalete pentru baieti si fete, dar unde va merge copilul intersexual?", se intreaba Silvan Agius, de la ILGA Europe, organizatie care pledeaza pentru drepturi egale pentru homosexuali, lesbiene, bisexuali, persoane trans si intersexuale.

"Legea nu schimba asta. Ea nu va crea imediat un spatiu in care oamenii intersexuali sa poata fi ei insisi", mai spune ea, estimand, intre altele, ca Europa a ramas in urma pe aceasta tema.

In iunie, Australia, de exemplu, a anuntat introducerea unui nou nomenclator privind recunoasterea sexelor in documentele oficiale, oferind posibilitatea de a alege intre barbat, femeie sau transsexual.

Noua lege din Germania survine pe fondul unui raport din 2012, elaborat de un Comitet de etica, format din teologi, universitari si juristi, care au avut misiunea de a oferi consiliere guvernului. In raportul mentionat, se sublinia ca persoanele care se confrunta cu "diferente in dezvoltarea sexuala' sufera din cauza "ignorantei sociale generalizate" si a "lipsei de respect din partea corpului medical".

In special, raportul facea referire la marturia unui individ nascut in 1965 fara organe genitale clar identificate si care a fost castrat in copilarie, fara consimtamantul parintilor sai. "Eu nu sunt nici barbat, nici femeie", afirma individul in cauza, adaugand: "sunt o carpeala creata de medici, zdrobit si marcat pe viata".

Numarul de cazuri de intersexuali este de unu la 1.500-2.000 de nasteri, dar cifra ar putea fi mai mare, din cauza dificultatilor de definire a intersexualitatii, atat in plan fizic, cat si hormonal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sex nedeterminat Germania, #sex nou nascuti Germania, #gen copii Germania , #Stiri Lifestyle