Europarlamentarul Sebastian Bodu cere verificarea fondurilor publice alocate BOR

Miercuri, 07 August 2013, ora 15:48
1722 citiri
Europarlamentarul Sebastian Bodu cere verificarea fondurilor publice alocate BOR

Europarlamentarul Sebastian Bodu a solicitat miercuri Curtii de Conturi a Romaniei sa examineze "posibilitatea de a dispune un control asupra tuturor fondurilor publice, din bugetul central sau din bugetele locale, directionate catre Biserica Ortodoxa Romana (BOR) in ultimii 5 ani cel putin".

In replica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, afirma ca sprijinul financiar primit de unitatile bisericesti de la bugetele publice, locale si centrale este verificat, anual, de Curtea de Conturi.

Intr-o declaratie acordata, miercuri, Agerpres, Stoica a declarat ca europarlamentarul Sebastian Bodu este dezinformat cand cere Curtii de Conturi "sa dispuna un control asupra tuturor fondurilor publice, din bugetul central sau din bugetele locale, directionate catre Biserica Ortodoxa Romana (BOR) in ultimii 5 ani cel putin".

"Ne surprinde ca domnul europarlamentar Bodu nu are cunostinta de aceasta situatie, care este aceeasi de 23 de ani. Curtea de Conturi verifica, de 23 de ani, sprijinul financiar primit de unitatile bisericesti de la bugetele publice, locale si centrale. In fiecare an Curtea verifica felul in care au fost utilizati banii, de aceea exista inclusiv norme metodologice stabilite si de Secretariatul de Stat pentru Culte si de Ministerul Finantelor Publice despre felul in care se ofera sprijinul financiar potrivit legislatiei romanesti in vigoare", a spus purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

El a subliniat ca "Biserica prezinta contribuabililor situatia donatiilor si contributiilor benevole, pentru care exista, in primul rand, auditul fiecarei eparhii, episcopii si apoi totul se prezinta credinciosilor de catre Consiliul parohial, care, totdeauna verifica utilizarea fondurilor si aproba anumite lucrari care se fac la biserica".

"Deci nu exista din acest punct de vedere nici un dubiu. Domnul europarlamentar Bodu este dezinformat, daca se ia dupa relatarile din anumite media", a mai spus preotul.

Europarlamentarul Sebastian Bodu a solicitat, miercuri, Curtii de Conturi a Romaniei sa examineze "posibilitatea de a dispune un control asupra tuturor fondurilor publice, din bugetul central sau din bugetele locale, directionate catre BOR in ultimii 5 ani cel putin".

"Motivul pentru care va adresez aceasta scrisoare deschisa, in calitate de europarlamentar, este acela ca, potrivit relatarilor mass-media, de-a lungul ultimilor 23 de ani, sume foarte mari de bani au fost alocate de catre stat catre BOR, in special pentru constructia de biserici, astfel incat, potrivit unor statistici, s-au construit peste 4.000 de lacase de cult, in conditiile in care s-au construit, in aceeasi perioada, 0 scoli, 0 gradinite si 0 spitale publice", precizeaza Bodu.

Bodu: Biserica trebuie sa informeze publicul cu privire la modul de utilizare a fondurilor alocate

Potrivit europarlamentarului PDL, "in acest context Curtea de Conturi este singura in masura sa faca un astfel de calcul care apoi sa fie livrat publicului in serviciul caruia Curtea se afla, sub forma informatiei comprehensibile si exhaustive".

"In ceea ce priveste modul cum BOR a folosit acesti bani, consider ca, desi nu este institutie publica, atata vreme cat este finantata si din bani publici, biserica va trebui si ea sa prezinte publicului informatii cu privire la modul cum a folosit acesti bani. Nu este o chestiune de ingerinta in modul cum BOR isi gestioneaza patrimoniul, ci doar o simpla cerere de informate cu privire la valoarea sumelor primite, pe de-o parte si a destinatiei lor, pe de cealalta parte, normala intr-un stat european modern", se mai arata in scrisoarea adresata de Sebastian Bodu Curtii de Conturi a Romaniei.

Patriarhia Romana a calificat, luni, documentarul "Desi este cea mai saraca tara din UE, in Romania la fiecare trei zile se mai construieste o biserica", prezentat de postul de televiziune BBC in ziua de 3 august, drept "o manipulare care nu onoreaza postul".

"Construirea de noi lacasuri de cult nu este un capriciu, ci reprezinta o necesitate liturgica, mai ales in mediul urban, acolo unde in timpul regimului comunist a fost interzisa construirea de biserici", sustine Patriarhia, mentionand ca "dupa anul 1990, la initiativa comunitatilor de credinciosi din intreaga tara si cu sprijinul autoritatilor locale au fost construite sau se afla in diferite stadii de executie aproximativ 2000 de lacasuri de cult, deoarece cele deja existente s-au dovedit neincapatoare pentru numarul mare de crestini ortodocsi care participa la sfintele slujbe".

"Construirea, pictarea si intretinerea acestora sunt sustinute financiar in cea mai mare parte de comunitatile parohiale, care sunt si principalii lor beneficiari", subliniaza sursa citata.

Patriarhia considera ca "este mai demn pentru un popor european crestin sa construiasca biserici noi, necesare unor comunitati numeroase, decat sa vanda biserici goale din lipsa de credinciosi, spre a fi transformate in spatii comerciale sau sportive, asa cum se intampla adesea in Marea Brtitanie si in alte tari secularizate din Occident, spre mirarea altor religii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#audit Biserica Ortodoxa Romana, #verificare BOR Curtea de Conturi, #Bodu verificare conturi Biserica, #utilizare bani publici BOR , #Stiri Lifestyle