Europa va lansa trei sateliti spatiali pentru studierea campului magnetic terestru

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 11:34
1786 citiri
Europa va lansa trei sateliti spatiali pentru studierea campului magnetic terestru
Sursa foto: European Space Agency

Trei sateliti europeni vor fi lansati saptamana viitoare in cadrul misiunii Swarm, cu ajutorul lor urmand sa fie analizat campul magnetic terestru, fenomen complex si fluctuant ce ramane putin cunoscut la 2.000 de ani de la inventarea busolei in China.

Cu o greutate de 470 kg fiecare, cei trei sateliti vor fi lansati vineri, 22 noiembrie, cu o racheta-purtatoare Rockot de la baza Plesetk din Rusia, informeaza AFP.

In timp ce campul gravitational poate fi pus in evidenta cu un simplu mar, "campul magnetic terestru nu se vede si totusi este peste tot in jurul nostru si ne protejeaza mai ales de vantul solar" si de particulele lui, explica Mioara Mandea, expert CNES, agentia spatiala franceza, asociata la proiectul Swarm.

De cand a fost localizat cu precizie de James Ross, in 1831, in Marele Nord canadian, polul nord magnetic s-a miscat in permanenta, deplasarile sale accelerandu-se uneori semnificativ din motive putin cunoscute. Din secolul al XIX-lea pana in 1980, polul nord magnetic se misca destul de incet (sub 10 km pe an) spre Siberia, insa viteza a crescut ulterior, ajungand la aproape 60 km anual in anii 1990, dupa care s-a stabilizat.

Polul nord magnetic a parcurs in total, din 1831 pana in 2007, aproape 2.000 km spre nord-est. Campul magnetic terestru, pe care misiunea Swarm urmeaza sa il masoare cu trei sateliti, este extrem de variabil atat in spatiu, cat si in timp. De-a lungul istoriei s-a inversat chiar de cateva ori, in mod neregulat, dar in medie o data la 200.000 de ani.

In prezent, intensitatea campului magnetic terestru scade destul de repede (s-a redus cu circa 6% intr-un secol), insa ramane mult mai mare decat ceea ce se inregistreaza inaintea unei inversari, proces ce necesita cateva mii de ani.

Contrar polilor geografici, polii magnetici nord si sud - punctele de pe suprafata terestra in care campul magnetic este absolut vertical - nu se situeaza in puncte diametral opuse de pe glob. Polul magnetic nord se afla in prezent la peste 85 grade latitudine (fata de polul nord geografic), in timp de polul magnetic sud se afla la doar 65 grade latitudine sudica, in dreptul bazei franceze Dumont d'Urville din Antarctica.

Pentru o orientare precisa cu busola - care nu se strica niciodata, ca un GPS sau un instrument radio - este necesara o harta recenta. Datele stranse de satelitii Swarm vor contribui la actualizarea hartilor, utilizate indeosebi in aviatie si navigatie, dar si la cele folosite in multe aplicatii zilnice, cum ar fi busolele smartphone-urilor. Cartografia este cu atat mai importanta cu cat busola nu arata nordul geografic, ci pe cel magnetic, care se deplaseaza foarte repede.

Gratie datelor ce se vor strange cel putin patru ani de la satelitii Swarm, oamenii de stiinta spera sa inteleaga mai bine evolutia campului magnetic si mai ales "anomalia din Atlanticul de Sud", zona situata deasupra Braziliei, unde campul magnetic este deosebit de slab si continua sa scada rapid, din motive necunoscute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sateliti Europa, #lansare spatiu sateliti, #camp magneti sateliti , #Stiri Lifestyle