Procedura complicată prin care te adresezi la CEDO. Ce despăgubiri a obținut o româncă maltratată de soț pe care statul nu a ajutat-o

Marti, 16 August 2022, ora 22:25
345 citiri
Procedura complicată prin care te adresezi la CEDO. Ce despăgubiri a obținut o româncă maltratată de soț pe care statul nu a ajutat-o
CEDO acordă despăgubiri simbolice dacă apreciază că o autoritate a statului a încălcat unul dintre drepturile fundamentale ale omului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pe scurt CEDO, este văzută de mulți dintre românii care se consideră umiliți în propria țară ca o șansă în găsirea dreptății și câștigarea unor despăgubiri de mare valoare pe care instanțele din România nu le-au acordat.

Puțini știu însă că procedura de a sesiza această instituție cu o plângere este greoaie, de durată, pune în dificultate inclusiv avocați cu experiență, motiv pentru care un procent covârșitor (peste 90 la sută) dintre cereri sunt respinse.

Unde greșesc nedreptățiții

Înainte să vă îndreptați cu o cerere către CEDO trebuie să știți cu ce se ocupă această instituție și ce cauze sunt admise pentru judecată.

În primul rând, ca să vă adresați CEDO, trebuie să fi epuizat toate căile de recurs la care puteţi face apel pentru a remedia situaţia de care vă plângeţi. De la data ultimei decizii rămasă definitivă aveți la dispoziție patru luni pentru ca plângerea dumneavoastră să poată fi introdusă la Curte.

Apoi nedreptatea incriminată trebuie să fi fost făcută de o autoritate a statului (instanță de judecată, primărie etc.) CEDO nu se ocupă de plângerile împotriva particularilor sau a instituţiilor private.

Scandalurile între vecini, de exemplu, nu sunt de competența acestei instanțe. Pe de altă parte CEDO nu poate schimba o sentință dată de o instanță de judecată, cel mult poate analiza dacă unui cetățean al unui stat semnatar al Convenției Europene pentru Drepturile Omului i s-a respectat dreptul la un proces echitabil.

Cum te adresezi la CEDO

Pe site-ul instituției există un formular tipizat care trebuie completat întocmai și semnat olograf (de mână). Acest formular trebuie însoțit de documente, copii ale deciziilor emise în cazul dumneavoastră de toate autorităţile publice interesate.

Aceste documente nu vă vor fi restituite, astfel încât trimiteţi numai copii o expunere succintă a faptelor pe care le reclamați. Dosarul acesta intră într-un proces de ”preselecție”, iar în urma acestei etape juriștii decid dacă cererea este admisibilă sau nu.

Așa cum spuneam, peste 90 la sută dintre cererile trimise la CEDO sunt respinse, în primul rând pentru că dosarul este incomplet și nu respectă cerințele impuse de regulament, iar în al doilea rând pentru că plângerile nu sunt de competența Curții sau nu au epuizat toate căile unui proces în ța ...citeste mai departe despre "Procedura complicată prin care te adresezi la CEDO. Ce despăgubiri a obținut o româncă maltratată de soț pe care statul nu a ajutat-o" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#CEDO, #CEDO condamnare Romania, #drepturile omului, #CEDO procese , #Stiri Lifestyle