Directiva "Jucariile" intra in vizorul mamelor grijulii

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 18:30
2265 citiri
Directiva "Jucariile" intra in vizorul mamelor grijulii

Mos Craciun va fi obligat sa trieze jucariile, deoarece unele dintre ele ar putea ascunde surprize neplacute atat pentru mame cat si pentru copii, substante chimice pentru sanatatea copiilor.

100 de organizatii de femei s-au transformat in paznicii lui Mos Craciun, dupa ce au constatat ca jucariile de plus sau papusile pot ascunde substante chimice periculoase pentru copii, scrie Green-Report.

Protestul femeilor vine ca raspuns al unei legislatii mult prea permisive. Directiva europeana "Jucariile" revizuita in 2009 nu include prevederi clare care sa interzica utilizarea substantelor toxine in confectionarea jucariilor.

Printre substantele care ar putea fi regasite in jucarii se numara bisfenol A, crom, benzen sau plumb. Copii pot intra usor in contact cu substantele toxice, intrucat principala cale de patrundere in organism este cea respiratorie

Asociatiile solicita o interdictie in a folosi chimicale in fabricarea jucariilor si crearea unei etichete care sa fie aplicata de un organism independent de producator.

"In acest moment, toate jucariile vandute pe piata europeana poarta eticheta "fabricat in UE" insa aceasta este pusa de fabricant, care, in 97% din cazuri, este asiatic", spune Anne Barre, presedintele WECF Franta, citata de 20minutes.fr.

Substantele toxice care provoaca boli grave nu pot fi detectate cu usurinta. Ba mai mult, efectele pe termen lung ale metalelor grele, cum ar fi plumbul, raman nedetectabile ani la rand.

Pana la schimbarea legislatiei europene, solutia pentru a nu oferi un cadou toxic ramane in alegerea jucariilor din materiale naturale, cum ar fi lemnul sau tesaturile.

#jucarii substante chimice, #directiva europeana, #act normativ european , #Stiri Lifestyle