De la negativ la pozitiv: 8 cuvinte din limba engleză care și-au schimbat sensul

Miercuri, 09 Noiembrie 2022, ora 17:39
555 citiri
De la negativ la pozitiv: 8 cuvinte din limba engleză care și-au schimbat sensul
FOTO: unsplash.com

Deși gramatica este esențială pentru învățarea oricărei limbi străine, vocabularul este cel care pune, de cele mai multe ori, probleme. Asta deoarece dacă ești în situația de a nu folosi în mod corect un timp verbal, cel mai probabil interlocutorul tău va înțelege ce vrei să exprimi. Pe de altă parte, dacă nu cunoști deloc un cuvânt, îți va fi imposibil să deduci sensul acestuia. Pentru a balansa noțiunile gramaticale cu cele de vocabular, cea mai rapidă și ușoară modalitate este urmarea cursurilor de limbi străine, alături de profesori specializați. La centrul lingvistic Twinkle Star poți să alegi între cursuri de engleză sau germană pentru copii, adolescenți și adulți, indiferent de nivelul de cunoștințe.

Un aspect interesant referitor la vocabularul limbii engleze este că există cuvinte care și-au schimbat radical sensul de-a lungul timpului. Mai exact, sunt cuvinte care în trecut au avut un sens negativ, pentru ca acum să aibă un sens absolut pozitiv. Vom vorbi despre ele în continuare!

Opt cuvinte care și-au schimbat sensul de la negativ la pozitiv

1. Amaze

În Evul Mediu, verbul "a uimi" era mai degrabă legat de ceva negativ, deoarece însemna "a înnebuni, a face confuz prin teroare". Astăzi, încă mai înseamnă surpriză, dar o surpriză mai plăcută. Într-adevăr, "amaze" poate fi tradus prin "a uimi, a impresiona". În sensul său modern, "a uimi" ar putea fi folosit după cum urmează: Discursul ei m-a uimit, e inspirațional!

2. Eager

Cu secole în urmă, acest cuvânt era folosit pentru a desemna pe cineva iritat sau ceva acru sau ascuțit. Dacă este să ne uităm însă traducerea modernă, atunci putem observa o schimbare radicală, deoarece astăzi “eager” se referă la: a fi entuziast, nerăbdător, a manifesta un interes viu sau o dorință intensă.

3. Fun

În secolul al XVII-lea, cuvântul "fun" (distracție) era folosit pentru a se referi la înșelăciune, înșelătorie sau chiar o farsă. Acest sens negativ se regăsește în expresia "a face mișto de cineva". Cu toate acestea, astăzi cuvântul "fun" se referă la ceva sau la cineva care este amuzant și distractiv. Chiar și în franceză, cuvântul s-a strecurat în conversațiile noastre de zi cu zi!

4. Meticulous

Ești o persoană meticuloasă? Asta înseamnă că ai mare grijă de ceea ce faci. Dar în engleză, "meticulous" însemna cândva "temător" și "timid". Chiar dacă traducerea modernă este una pozitivă, trebuie să recunoaștem că o persoană "meticuloasă" poate părea și tipicară atunci când vrea să facă bine.

5. Nice

Nice este un adjectiv cu o evoluție ciudată. Cuvântul provine inițial din cuvântul francez "nescius", care la rândul său provine din cuvântul latin pentru "ignorant". Prin urmare, în secolul al XIII-lea, era folosit în principal pentru a descrie o persoană cu un nivel modest de inteligență. Cuvântul "nice" a evoluat apoi în sensul de bine îmbrăcat sau scrupulos, iar apoi, în secolul al XV-lea, în sensul de cultivat și rafinat.

În secolul XX cuvântul "nice" a redevenit negativ într-un context specific: relaționarea de cuplu. Anumite clișee adoptate în special de adolescenți îi fac pe "băieții de treabă" să fie văzuți ca fiind prea nice și mai puțin atrăgători pentru fete decât "băieții răi".

6. Pretty

Cuvântul "pretty" are particularitatea de a fi folosit ca adjectiv (se traduce atunci prin "frumos"), dar și ca adverb care se traduce prin "suficient". Dar știai că în secolul al XII-lea, acest cuvânt era folosit pentru a se referi la cineva care era viclean și complicat? Într-adevăr, provine din engleza veche "prættig" sau "pretti", care s-ar traduce prin "viclean, șiret", dar și din olandezul "pret", care este folosit pentru a desemna un truc sau o glumă.

7. Sophisticated

Uneori, evoluția unui cuvânt este mai ușor de înțeles. De exemplu, în secolul al XVII-lea, termenul "sophisticated" însemna "impur", ceva care nu este neapărat în forma naturală. Astăzi, termenul este unul pozitiv, cuvântul putând fi folosit pentru a desemna o ținută, o persoană sau un fel de mâncare care a fost studiat și cercetat pentru a fi rafinat.

8. Bully

Am văzut că unele cuvinte englezești negative au devenit pozitive, dar există și situația inversă! Este greu de crezut că, cu mult timp în urmă, cuvântul "bully/bătăuș" era folosit pentru a descrie o persoană iubită sau un prieten sau o prietenă. Dar, cel mai probabil, cuvântul bully derivă din cuvântul olandez "boel", care înseamnă "iubit, frate". În zilele noastre, "bully" este folosit (ca substantiv sau verb) pentru a descrie o persoană crudă sau dominatoare, în special față de persoanele mai slabe.

Ce modalitate mai bună de a dovedi cât de mult se schimbă limba în timp? Atunci când ne hotărâm să aflăm mai multe despre originea cuvintelor pe care le folosim în viața de zi cu zi, ne dăm seama adesea că vocabularul oricărei limbi este într-o continuă schimbare și adaptare la tendințele societății. Nu uita, pentru cursuri de limba engleză, verifică oferta educațională Twinkle Star: www.twinklestar.ro.

#engleza, #cuvinte engleza, #sensuri negative, #sensuri pozitive, #invata engleza , #Stiri Lifestyle