De ce una dintre cele mai sarace tari din Europa construieste o biserica la fiecare trei zile

Joi, 22 August 2013, ora 09:23
2659 citiri
De ce una dintre cele mai sarace tari din Europa construieste o biserica la fiecare trei zile

"De ce una dintre cele mai sarace tari din Europa construieste o noua biserica la fiecare trei zile? Exagereaza Romania in incercarea de a-si compensa greselile trecutului comunist impotriva bisericilor?", se intreaba autoarea unui articol publicat miercuri de site-ul american Christianity Today (CT).

Una dintre cele mai sarace tari din Europa concureaza foarte serios cu America's Bible Belt (statele din sudul SUA unde protestantismul evanghelic are cea mai puternica prezenta n.r.) - in ceea ce priveste densitatea de cladiri bisericesti, noteaza autoarea, Melissa Steffan, citata de Agerpres.

Romania a cerut un plan de salvare de la Fondul Monetar International in 2009. Cu toate acestea, guvernul acorda anual peste 100 de milioane de euro Bisericii Ortodoxe Romane pentru salariile preotilor si proiecte de constructie.

Un recent raport oficial noteaza ca "Biserica a profitat de pozitia sa preeminenta in tara, construind biserici noi la o rata de una la fiecare trei zile, inclusiv o enorma catedrala in prezent in constructie in centrul Bucurestiului". Unele orase au mai multe biserici pe cap de locuitor decat America's Bible Belt.

O astfel de relatie confortabila intre biserica si stat are si critici politici, inclusiv Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte in Guvernul Romaniei. Opaschi a declarat ca legaturile stranse "nu sunt un lucru bun", dar statul incearca sa compenseze pentru perioada cand guvernul tarii condus de comunisti a jefuit Biserica Ortodoxa Romana atat de bani cat si de proprietati.

Prin contrast, catolicii romani cauta inca sa obtina reparatii, sprijiniti de un grup de politicieni americani.

Totusi, aceasta nu este o dezbatere noua pentru unii dintre credinciosii din Romania. CT a relatat anterior despre o dezbatere similara printre baptisti in 2010, cand ei au votat pentru a accepta subventii guvernamentale, in ciuda promovarii de lunga durata in confesiune a separarii bisericii de stat.

Presedintele Uniunii Baptiste din Romania Otniel Bunaciu a declarat atunci pentru CT ca fondurile guvernamentale erau folosite de congregatii in proiecte ca locuri de parcare si de izolatie termica.

#constructie biserici Romania, #separare Stat Biserica Romania, #avere Biserica Romania , #Stiri Lifestyle