De ce e important sa intelegem iubirea

Duminica, 16 Aprilie 2017, ora 07:25
941 citiri
De ce e important sa intelegem iubirea
Foto: Irina Calomir

De-a lungul timpului am trait iubirea in multe dintre formele ei. Prin propriile relatii de iubire alaturi de barbatii pe care i-am iubit, alaturi de prietenii apropiati, alaturi de personajele din carti sau din filme sau impreuna cu clientii sau pacientii din cartile de terapie si specialitate.

Iubiri frumoase, lungi, scurte, iubiri pasionale, toxice, dependente, sanatoase, efervescente, dureroase, iubiri pe care le-am trait cu totii in viata intr-o forma sau alta.

Uneori ele se incheie si raman in sufletul si in mintea noastra ca amintiri; intelese, incheiate sau nu. Raman acolo. Si ca sa ne putem bucura cu adevarat de amintirea lor si experienta sa devina de un real ajutor in viata noastra, este important sa intelegem modul in care se intrepatrund cele trei etape.

Cand ne indragostim

Etapa dupa care tanjim adesea este indragostirea, caracterizata prin emotie puternica, exuberanta, fluturii din stomac, bucuria, energia si dorinta. Toate acestea sunt atribuite cuiva care apare in viata noastra si pare ca nimic din ceea ce a fost pana atunci nu a avut sens si insemnatate. Celalalt pare a fi ceea ce cautam si ne doream si ne ocupa toate gandurile. Ne dorim sa petrecem timp cat mai mult impreuna si celelalte lucruri din viata noastra nu mai sunt de folos, nu mai sunt o prioritate, nu mai avem nevoie de ele.

Partenerul imi citeste gandurile si eu pot face acelasi lucru. Ma face fericit, totul este simplu si nu este nevoie sa depun niciun efort pentru ceea ce traim. Totul vine de la sine si sunt fericit. Simt si cred ca de data aceasta nu se va intampla ca in trecut. Ca relatia este diferita. Ca eu sunt altfel si celalalt este altfel. Partenerul este cel mai important pentru noi si suntem hipervigilenti la nevoile lui.

Hormonii ne sustin starea de bine

Corpul nostru secreta peste noua tipuri de homoni care sustin starea de betie emotionala pe care o traim, hormoni care ne faciliteaza atractia fata de partener. Hormonii care apar in perioada indragostirii se secreta si in alte activitati, dar pentru care depunem un efort constient. Iar din acest motiv "darul" prezentei acestora ne face sa credem ca prezenta partenerului in viata noastra este cel mai bun lucru care ni se putea intampla.

Vorbim de feniletamina care ne da stari euforice, dopamina care este hormonul satisfactiei si a carei prezenta ajuta secretia de adrenalina, care creste starea de excitatie.

Occitocina, denumit si hormonul iubirii pentru ca este secretat in prezenta man ...citeste mai departe despre "De ce e important sa intelegem iubirea" pe Ziare.com

#Sa invatam ce este iubirea, #ce este iubirea, #cum simti iubirea , #Stiri Lifestyle