Cum se ascut lamele masinii de tuns?

Marti, 27 Aprilie 2021, ora 16:15
9448 citiri
Cum se ascut lamele masinii de tuns?
masina de tuns FOTO: freepik.com

Masinile de tuns profesionale vin cu lame ce au incorporata functia de auto-ascutire. Insa, este firesc sa te intrebi daca masina de tuns are lamele ascutite cand observi ca nu mai taie parul asa cum obisnuia.

Adevarul este ca, lamele masinii de tuns au nevoie de ingrijire speciala, functia de auto-ascutire a aparatelor de tuns nu isi va face treaba daca lamele nu sunt curatate si ingrijite corespunzator. Inainte de a incepe ascutirea propriu-zisa a masinii de tuns este nevoie sa curatati lamele de parul si mizeria acumulata in timp.

Cum functioneaza functia de auto-ascutire a masinilor de tuns?

Stim ca majoritatea masinilor de tuns profesionale vin cu functia de auto-ascutire a lamelor. Dar v-ati intrebat cum functioneaza acest lucru? Explicatia este simpla: in timp ce aparatul de tuns este pornit, lamele sunt pozitionate intr-un unghi ce le permite sa se frece una de alta. Frecarea cauzata duce la ascutirea lamelor.

Design-ul inteligent al masinilor profesionale de tuns ne face viata mai usoara insa nu putem lasa tot timpul sarcina ascutirii cutitelor in seama functiei de auto-ascutire. Metalul se deterioreaza la un moment dat, mai ales in lipsa unei rutine de ingrijire corespunzatoare. Din acest motiv, inainte de a lua in considerare ascutitul lamelor unei masini de tuns trebuie sa verificati daca au nevoie de curatare.

Uneori va trebui decideti daca lamele unei masini de tuns trebuie ascutite sau inlocuite in functie de conditia in care se prezinta. Daca toate componentele aparatului de tuns sunt afectate serios, cea mai buna optiune este sa achizitionati un aparat de tuns nou. Dar daca masina ta de tuns este in conditie buna si doar lamele au nevoie de mentenanta, poti opta pentru ascutirea acestora.

Cum ne dam seama ca este timpul sa ascutim lamele masinii de tuns?

Multe persoane nu sunt informare cu privire la aspectul conform caruia, cutitele unei masini de tuns trebuie ascutite periodic si de cele mai multe ori le ascut doar in cazul aparitiei unei defectiuni. Ne putem da seama ca lamele masinii de tuns s-au tocit cand nu mai taie la fel de bine si uneori chiar smulg parul. Daca esti un frizer profesionist, sa smulgi parul clientilor sau sa le oferi o experienta neplacuta a tunsului este ultimul lucru pe care ti-l doresti.

In continuare va vom prezenta intregul proces de ascutire a lamelor masinii de tuns:

1. Demontarea lamelor - primul pas este demontarea lamelor pentru acest lucru trebuie sa gasiti si sa desurubati suruburile de la baza lamei. Dupa indepartarea suruburilor veti putea detasa delicat lamele si celelalte piese care le tin in pozitie.

Pentru cazul in care lama inferioara nu se desprinde cu usurinta puteti folosi o penseta pentru a o detasa de baza. Cand realizati dezasamblarea este indicat sa fiti atenti la modul in care au fost asamblate lamele, pentru a le putea potrivi la loc dupa ascutire.

2. Curatarea lamei - pentru aceasta etapa va trebui sa indepartati parul si grasimea adunata cu o periuta de dinti sau o alta perie cu fire tari. Odata curatate, lamele masinii de tuns vor deveni mai usor de ascutit uniform.

3. Elimina rugina si murdaria - Este posibil ca lamele masinii de tuns sa aibe urme de rugina si murdarie ce nu pot fi curatate cu o periuta. In acest caz, trebuie sa folositi o solutie de curatare dedicata pe baza de alcool preferabil de peste 90 de grade. Aveti optiunea sa lasati lamele in solutie, sau sa folositi o laveta inmuiata in solutie cu care sa curatati lamele.

4. Uscarea lamelor - dupa curatarea atenta a lamelor este timpul sa le stergeti cu un prosop pentru a le usca si a indeparta orice resturi. Daca ati ajuns la aceasta etapa si nu ati reusit sa eliminati rugina, va recomandam sa inlocuiti lama.

5. Testarea lamelor - de multe ori, masinile de tuns au nevoie doar de curatare pentru a da rezultate mai bune, in special modelele ce au functionalitatea de auto-ascutire.

6. Ascutirea lamelor - este indicat sa folositi un suport de magnet pentru a prinde lama ce doriti sa o ascutiti, astfel veti evita eventualele raniri. Fiecare model de masina de tuns poate fi ascutit intr-un anumit fel. Va trebui sa va informati cu privire la cea mai buna varianta de ascutire a lamelor pentru modelul detinut, deoarece unele unelte de ascutit pot deteriora lamele de tuns.

O unealta de ascutire populara este piatra de slefuit. Ce trebuie sa faceti este sa frecati de piatra lamele inainte cu miscari orizontale, cu cutitele la o inclinatie de 45 de grade. Dupa 10 astfel de miscari veti observa aspectul ascutit al lamei. Se va sterge lama pentru a indeparta praful metalic si apoi se va repeta actiunea pentru cealalta parte a lamei.

Pentru modele de masini de tuns cu cutite ceramice, magnetul si piatra de folosit nu se vor potrivi fiind indicat un ascutitor de diamante.

Reasamblarea masinii de tuns - dupa ce ati terminat procesul de ascutire urmatorul pas este reasamblarea masinii de tuns. Este important sa indreptati lamele in directia initiala, si sa le distantati la fel ca inainte de dezasamblare. Dupa ce v-ati asigurat ca lamele au fost pozitionate corect puteti insuruba lamele strans si aplica uleiul de tuns.

Aplicarea de ulei de tuns pe lamele aparatului de tuns este recomandata la fiecare 2-3 utilizari si in special dupa ascutirea lamelor. Cateva picaturi de ulei aplicate pe lamele masinii de tuns previn supraincalzirea.

Dupa ungerea lamelor cu ulei va trebui sa porniti masina de tuns pentru cateva minute pentru a lasa lamele sa se frece in acest timp. Acest lucru va fi benefic pentru lame si le va imbunatatii performanta. Acesta a fost ultimul pas, masina de tuns este pregatita pentru utilizare din acest moment.

In concluzie, masinile de tuns au o performanta mai buna si o durata de utilizare mai lunga daca acordati atentie procesului lor de mentenanta. Daca curatati si ungeti lamele masinii de tuns constant, acestea isi vor pastra functionalitatile si nu se vor deterioara.

Barber Store Romania se situeaza in categoria celor mai iubiti furnizori de ustensile profesionale dedicate saloanelor si frizeriilor, fapt ce va elucida si multe dintre nelamuririle frizerilor incepatori, si nu numai, accesand site-ul barber-store.ro pentru detalii semnificative. Fie ca sunteti in cautarea de lame noi pentru masina de tuns sau va doriti sa o inlocuiti, magazinul online barber-store.ro va pune la dispozitie o oferta variata.

#masina de tuns, #masina de barbierit, #ascutire lame , #Stiri Lifestyle