Cum sa iti antrenezi mainile pentru box - 4 trucuri utile

Vineri, 07 Mai 2021, ora 11:50
1044 citiri
Cum sa iti antrenezi mainile pentru box - 4 trucuri utile
box FOTO: pixabay.com

Una dintre regulile de baza ale boxului este cea care nu permite lovirea adversarului decat cu pumnii, astfel ca bratele joaca un rol important pentru cei care practica acest sport. Un boxer trebuie sa aiba suficienta forta in brate pentru a-si putea nauci adversarul, fiind nevoie totodata de incheieturi elastice si rezistente pentru a evita accidentarile. Prin urmare, bratele trebuie lucrate la fiecare antrenament, iar asta se face apeland la cateva exercitii simple.

Fa multe flotari

Fiind unul din cele mai cunoscute exercitii de fitness, flotarile te ajuta sa iti lucrezi atat bratele, cat si muschii spatelui, pieptului si abdomenului. Pe scurt, cel mai importante grupe de muschi pe care le foloseste un boxer atunci cand se afla in ring. Exista 5 tipuri de flotari, dintre care cele mai usor de facut sunt cele normale, numite si push-up.

Intinde-te pe sol cu fata in jos, sprijinindu-te in brate, cu palmele lipite pe podea. Apoi trebuie sa iti ridici corpul mentinand-l in pozitie orizontala, impingandu-te in brate. Pentru a reusi un numar cat mai mare de flotari, tine mainile departate, astfel incat sa se formeze un unghi de 90 de grade intre brat si antebrat atunci cand cobori, si nu lasa niciodata pieptul mai jos de nivelul coatelor.

Antrenamentul la sac

Aceasta este o alta componenta de baza in pregatirea unui boxer, care ajunge astfel sa invete cum sa loveasca fara a se accidenta. Iti poti instala un sac de box chiar si la tine acasa sau il poti folosi pe cel de la sala, insa ai nevoie de indrumarea unui antrenor daca esti inca novice. Un prim aspect de care trebuie sa tii cont cand te antrenezi la sac este acela ca sacul nu se impinge, ci se loveste. Asta tine de tehnica loviturii, care trebuie sa fie percutanta, aplicata "din scurt", si nu impinsa in sac. Pentru putea sa aplici corect astfel de lovituri, corpul trebuie sa fie relaxat, dar in garda. La inceput poate fi mai dificil, insa dupa cateva runde de antrenament te vei obisnui sa lovesti corect sacul.

Poarta manusi la antrenament

Manusile sunt piesa principala a echipamentului de box scopul lor de baza fiind acela de te proteja de accidentari. La nivelul articulatiilor mainilor exista o serie de oase, ligamente si tendoane care pot fi afectate in urma loviturilor aplicate cu pumnul. Pot aparea luxatii, entorse sau chiar fracturi, iar manusile de box sunt special concepute pentru a evita aceste accidentari. De aceea, este necesar sa porti manusi de box si in timpul antrenamentelor, atat pentru a te proteja, cat si pentru a te obisnui cu ele pentru meciurile din ring.

Trebuie mentionat la acest capitol ca exista mai multe tipuri de manusi, respectiv cele pentru antrenamentul la sacul de box, cele pentru sparing si manusile de competitie.

Fa exercitii pentru incheieturi

Tot pentru a evita accidentarile, ai nevoie de incheieturi puternice si elastice, pe care le poti antrena apeland la cateva exercitii simple:

  • Blinker - pentru a incepe acest exercitiu, stai in picioare cu mainile intinse in fata, paralel cu solul si cu palmele orientate in sus. Strange pumnii puternic, iar apoi deschide-i rasfirand cat poti de tare degetele, executand acest exercitiu in doua seturi de cate 25 de miscari.
  • Flapper - pozitia este aceiasi, cu bratele intinse in fata, paralel cu solul, insa cu palmele orientate in jos si degetele lipite. Trebuie sa intinzi incheietura mainilor si sa ridici degetele cat de tare poti, dupa care incheietura se flexeaza in jos, intinzand degetele cat de mult poti. Si in acest caz, se fac doua seturi a cate 25 de repetari.

Apeland la aceste exercitii, muschii de la nivelul bratelor vor deveni mai puternici, iar incheieturile vor fi suficient de elastice si rezistente pentru a suporta lovituri aplicate cu toata forta.

#ntrenamente, #box, #manusi box , #Stiri Lifestyle