Cum iti afecteaza somnul productivitatea la locul de munca

Miercuri, 18 August 2021, ora 10:54
717 citiri
Cum iti afecteaza somnul productivitatea la locul de munca
Sursa foto: pexels.com

In cultura profesionala globalizata, hiperconectata si "mereu activa" a prezentului, avem tendinta de a petrece mult mai mult timp la birou decat generatiile precedente, ceea ce ne afecteaza relatiile cu familia, prietenii, dar si unul dintre factorii esentiali pentru sanatatea noastra: somnul. In mod paradoxal, cu cat alegem sa muncim mai mult si sa dormim mai putin, cu atat productivitatea si capacitatea de concentrare scad si mai mult, ceea ce inseamna ca vom avea nevoie de mai mult timp pentru a incheia anumite sarcini. Este asemenea unui cerc vicios! Afla cum iti afecteaza somnul productivitatea la locul de munca si care sunt solutiile pentru o odihna buna!

Somnul, un factor esential productivitatii

Relatia dintre somn si productivitate a facut obiectul mai multor studii de specialitate, iar concluziile sunt cat se poate de clare: durata somnului (atat cea prea scurta, cat si cea prea lunga), insomnia, somnolenta si chiar si sforaitul sunt asociate fara echivoc cu scaderea productivitatii muncii. Recomandarea medicilor a fost evidenta: somnul ar trebui considerat un element important al medicinei muncii.

Efectele deficitului de somn

Lipsa unui somn eficient face mai dificila mentinerea concentrarii, atentiei si vigilentei. In momentul in care te simti somnoros in timpul zilei la locul de munca si incerci sa ramai treaz si atent, se consuma mult mai multa energie mentala, ceea ce face si mai dificila mentinerea concentrarii pe sarcinile complexe. De asemenea, persoanele care nu se odihnesc suficient sunt mai susceptibile de a comite erori si omisiuni, partial din cauza cresterii timpilor de reactie. Aceasta inseamna ca angajatii obositi au nevoie de mai mult timp pentru a reactiona in diferite situatii si pot face mai usor greseli. In timp, deficitul de somn creste riscul unor afectiuni mai grave de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea si depresia, care pot face productivitatea la locul de munca si mai dificila.

De cate ore de somn ai nevoie pentru a fi productiv?

Raspunsul la aceasta intrebare nu este standard. Majoritatea specialistilor recomanda pentru adultii activi intre sase si opt ore de somn pe noapte. Pe de alta parte, cercetarile arata ca mai importanta decat cantitatea este calitatea somnului. Calitatea somnului este determinata de multi factori si poate fi mult mai greu de evaluat decat numarul total de ore de somn de care ai nevoie, insa este decisiva pentru starea ta generala de bine.

Cum poti determina calitatea somnului tau?

In ultimii ani s-a inregistrat o crestere a tehnologiilor de monitorizare a somnului, asadar poti incepe de aici pentru ca ceasurile sau aplicatiile specifice iti pot oferi o imagine de ansamblu asupra duratei generale a somnului si a ciclurilor dintre diferitele faze ale somnului. Cea mai importanta si profunda faza a somnului este REM. Fara a intra in aceasta faza, de mai multe ori pe noapte, este putin probabil sa te trezesti odihnit

Solutii recomandate pentru un somn odihnitor

In primul rand, pentru a te bucura de un somn bun este importanta temperatura din camera in care dormi. Daca ai un aparat aer conditionat este indicat sa il folosesti inainte de a te baga in pat, mai ales pe timpul verii. In sezonul rece, poti aerisi camera timp de cateva minute. In al doilea rand, ar trebui sa te asiguri ca in camera nu sunt surse de lumina care sa te deranjeze. Scoate din priza orice dispozitiv care are leduri si trage jaluzelele. La fel ca o temperatura mai scazuta, intunericul favorizeaza un somn profund. In ultimul rand, dar la fel de important, atentie la stilul de viata! Evita bauturile energizante dupa-amiaza, alcoolul, dulciurile si mesele prea copioase seara. De asemenea, este important ca inainte sa te bagi in pat sa incerci deja sa intri intr-o stare de relaxare ascultand muzica linistitoare, citind sau facand exercitii de respiratie care sa te ajute sa te destinzi.

Somnul are un impact foarte mare asupra starii tale de sanatate in general, dar si asupra productivitatii si atitudinii de la locul de munca. Favorizand un program de somn sanatos faci o investitie in sanatatea ta, dar si in cariera!

#productivitate, #birou, #somn , #Stiri Lifestyle