Cum ii dezvolti copilului tau interesul pentru lectura, de la cea mai frageda varsta?

Luni, 26 Iulie 2021, ora 18:47
568 citiri
Cum ii dezvolti copilului tau interesul pentru lectura, de la cea mai frageda varsta?
copil FOTO: Piqsels.com

Efectele cititului asupra dezvoltarii copilului sunt vaste, iar studii multiple au evidentiat beneficiile acestuia. Lectura permite cititorului sa fie transportat din propria lui lume in alta, fantastica, cu personaje care sunt la fel de reale precum oamenii din jur. In paginile cartii va fi cufundat in aventurile povestite si va afla informatii despre culturi complet diferite de a lui. Cititul imbogateste vocabularul, ajutand la invatarea unor fraze si cuvinte noi.

Datorita potentialului de invatare, cititul trebuie sa fie inclus in principalele preocupari ale copiilor. Inca de la cea mai frageda varsta, ofera-i celui mic carti de povesti ilustrate pentru copii, iar lectura va deveni parte din rutina zilnica.

Cititul este o parte extrem de importanta pentru dezvoltarea emotionala si intelectuala a copilului tau. Abilitatile de citire puternice il vor pregati pentru succesul in viata, in feluri pe care nici nu ti le imaginezi.

  • Copilul va invata cuvinte noi si isi va imbunatati abilitatile lingvistice la toate nivelele
  • Copilul va afla cunostinte si informatii noi in toate domeniile
  • Intamplarile din carti ii vor dezvolta conceptele de logica, judecata si intelegerea relatiei cauza - efect.
  • Cititul il ajuta pe copilul tau sa isi sporeasca capacitatea de concentrare si sa dezvolte o atentie mai puternica.

Pasiunea pentru carti si pentru lectura poate fi dezvoltata inca din primii ani din viata. Cartile pentru copii, cu ilustratii frumos colorate pot fi la fel de interesante precum jucariile. Doar uitandu-te pe carti impreuna cu cel mic si vorbind despre personajele desenate, ii vei oferi cel mai bun model pentru utilizarea limbajului si a cartilor. Copilul va invata de la tine cum se tine o carte in mana, cum se da pagina sau cum trebuie sa urmareasca randurile. Si, nu in ultimul rand, va intelege ca in orice carte exista o poveste magnifica ce de-abia asteapta sa fie descoperita. Timpul special pe care il veti petrece impreuna, citind, va avea un impact major asupra relatiei pe care o ai cu copilul tau, iar beneficiile se vor vedea pe tot parcursul vietii. Iata care sunt cei mai importanti pasi pentru a-i dezvolta copilului tau interesul pentru lectura:

1. Citeste-i mereu, fa din asta o rutina. Chiar daca vrea aceeasi carte de 100 de ori, nu este nicio problema. Cu cat un text este citit de mai multe ori cu atat mai mult va creste viteza si precizia cititului. In plus, ajuta la cresterea abilitatilor astfel:

  • Intelegerea lecturii
  • Dezvoltarea vocabularului
  • Recunoasterea cuvintelor pe care le stie deja
  • Obisnuinta de a auzi cuvinte necunoscute

2. Adu lectura in lumea reala

Este important sa realizezi conexiuni intre intamplarile si personajele din carte si viata de zi cu zi. De exemplu, daca personajul este o pisica, ii poti arata o pisica reala. Daca este vorba despre gradinarit, invata-l ce inseamna sa cultivi o planta si cat de important este sa ai grija de ea.

3. Nu plecati de acasa fara ceva de citit

Pune intotdeauna in geanta, pe langa alte jucarii, si o carte sau o revista pentru copii, indiferent daca mergeti in parc, la dentist, intr-o vizita sau daca aveti un drum lung cu masina in fata. Povestile te vor ajuta sa tii copilul ocupat, iar el va intelege ca nimic nu este mai frumos decat sa citesti.

4. Descrie lectura ca pe o activitate separata de orice altceva

Evita sa faci din televizor o recompensa, iar din citit o pedeapsa. Aminteste-i copilului ca exista si alte activitati distractive pe langa carti si toate au importanta lor.

5. Fii un exemplu pentru copilul tau

Mai mult decat sa-i spui, va trebui sa-i arati copilului cat de importanta este lectura in viata ta. Atunci cand imaginea ta cu o carte in mana va deveni ceva obisnuit pentru el, poti fi sigur ca ai reusit sa le stabilesti cartilor un loc de cinste printre preocuparile lui.

#copil, #citit, #carti , #Stiri Lifestyle