Cum bei un whisky adevarat? Mentoring by Johnnie Walker

Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 00:00
8232 citiri
Cum bei un whisky adevarat? Mentoring by Johnnie Walker

Invata sa iti prepari singur un cocteil Manhattan, Rusty Nail, Old Fashioned, Godfather sau un Whisky Sour. Desigur, combinatiile nu se opresc aici, iar daca vrei sa afli mai multe despre cum sa bei un whisky, sau poate noi retete de cocteil, atunci trebuie sa stii ca poti beneficia oricand de un master blender, chiar la tine acasa.

Johnnie Walker a lansat programul "Mentoring At Your Home", menit sa te initieze in tainele degustarii whisky-ului, fie ca esti pasionat sau doar curios.

"Whisky-ul este o bautura cu traditie, pentru barbatii puternici care stiu sa aprecieze o aroma intensa. Nu conteaza atat de mult momentul in care il bei, insa este important e ca atunci cand faci asta sa il savurezi din plin. Whisky-ul poate avea o multitudine de note si de fiecare dintre noi depinde ce anume percepem intr-un anumit moment - aici poate fi o diferenta, in sensul ca dimineata si la o temperatura mai rece putem percepe anumite note, iar seara poate altele", spune Andrei Gusidi, on-trade supervisor la PPD Romania.

El vorbeste despre "simplul gest de a te relaxa cu un pahar de whisky in mana" ca fiind o "terapie prin whisky".

Pentru a savura cu adevarat un whisky si mai ales pentru a incerca un sortiment pentru prima data, exista trei feluri simple de a servi produsul:

"Neat, varianta simpla, direct din sticla; On the Rocks, Se toarna peste 3-4 cuburi mari de gheata; Water Serve, Se adauga peste whisky aproximativ 20 ml apa de masa, plata", explica specialistul.

Cat despre amestecul whisky-ului in diferite cocktailuri acesta este la limita imaginatiei fiecarui consumator sau a barmanului preferat. Cele mai cunoscute si indragite cocktailuri pe baza de whisky sunt Manhattan, Rusty Nail, Old Fashioned, Godfather si Whisky Sour, completeaza acesta.

"Alegerea mea este, cel mai adesea, Johnnie Walker Black Label cu apa minerala", spune Andrei Gusidi.

Unde gasim cluburi specializate in whisky?

Andrei Gusidi spune ca in Romania nu exista un club exclusivist, unde sa se bea doar whisky.

Exista insa baruri in care putem savura o gama exclusivista de single malt-uri si whisky-uri, precum si de servirea unor barmani profesionisti, spune el.

"De amintit sunt Dark Bla din cadrul Radisson Blue Hotel, English Bar din cadrul Athene Palace Hilton si nu mai putin cunoscutele Bordello's, Interbelic si Flair Angel, toate din Bucuresti".

Ce este un master blender

Fiecare casa producatoare de whisky, indiferent de tipul acestuia, are un degustator de whisky, un master blender, cum mai este numit. Acesta are de regula alaturi de el unul sau cel mult doi ucenici si este privat de bucuria condimentelor in mancare si de a tutunului.

"Un blender are grija sa asigure calitatea si consistenta unei arome astfel incat, de exemplu, un Johnnie Walker Black Label pe care ai ocazia sa-l servesti astazi sa-si pastreze savoarea si peste 20 de ani", a declarat pentru Business24 Andrei Gusidi, master blender Johnnie Walker.

"Pentru a va face o idee despre ce inseamna aceasta munca, imaginati-va ca Johnnie Walker Black Label, care este recunoscut ca un standard dupa care toate schotch whisky-urile sunt evaluate, este obtinut prin amestecul a peste 40 de whisky-uri diferite, toate pastrate in butoaie de stejar cel putin 12 ani. In plus, pe langa cercetare si degustare, master blenderul verifica esantioanele de whisky puse la maturat in butoaie pentru a decide perioada optima de recoltare. Astfel, master blenderul Johnnie Walker, Jim Beverage, degusta pana la 400 de blenduri in fiecare an", spune Gusidi.

L-am intrebat pe master blender-ul Gusidi cine este consumatorul roman de whisky. Am aflat ca, potrivit ultimelor studii, profilul consumatorului roman de whisky este cel al unei persoane de 30 de ani sau mai mult, cu o conditie socio-profesionala medium-high si high, care isi alege singur brandul de whisky preferat, pentru a-i cunoaste calitatile. In plus, acesta are, de regula, doar unul sau cel mult doua branduri de whisky preferate.

Mentorul Johnnie Walker iti recomanda un cocteil Johnnie Walker Black Label cu apa minerala:

PASUL 1

Toarna 25ML de Johnnie Walker Black Label.

PASUL 2

Toarna 75 ml de apa minerala.

PASUL 3

Adauga cuburi mari de gheata, pentru a grabi racirea si a evita diluarea

PASUL 4

Serveste cu o spirala de lamaie, pentru o nota insorita.

#Johnnie Walker whisky, #cum se bea whisky, #master blender Johnie Walker, #mentor Johnnie Walker, #Andrei Gusidi master blend Johnnie Walker , #Stiri Lifestyle