Coralii din Caraibe ar putea disparea in 20 de ani

Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 11:30
1244 citiri
Coralii din Caraibe ar putea disparea in 20 de ani

Majoritatea recifelor de corali din Caraibe ar putea disparea in 20 de ani indeosebi din cauza pescuitului excesiv al pestilor-papagal care mananca algele ce invadeaza coralii si a disparitiei aricilor de mare, au avertizat miercuri ONU si UICN.

In prezent mai exista doar a sasea parte din coralii din trecut, arata un studiu publicat de programul Natiunilor Unite pentru Mediu (PNUE) si Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (UICN), preluat de AFP. Potrivit studiului, peste 50% din suprafata ocupata de coralii din Caraibe au disparut din 1970.

"Recifele de corali din Caraibe au inregistrat pierderi masive de la inceputul anilor 1980 din cauza activitatilor umane", scriu expertii, mentionand printre acestea cresterea demografica, pescuitul excesiv si poluarea coastelor.

Schimbarile climatice, nu sunt singurele responsabile

Schimbarile climatice au fost considerate multa vreme principalul responsabil de degradarea coralilor. Chiar daca ramane o 'amenintare serioasa' pentru ca favorizeaza acidifierea oceanelor si albirea coralilor - fenomene care duc la incetinirea sau oprirea cresterii recifelor-, expertii nu mai sunt de aceeasi parere.

In raport se arata ca disparitia aproape totala a pestilor-papagal, pescuiti in exces in ultimele decenii, si a aricilor de mare, morti in masa in 1983 in urma unei boli necunoscute, este principala cauza a declinului coralilor din Caraibe. Pestii-papagal si aricii de mare se hranesc cu algele care invadeaza coralii.

"Daca exista prea multe alge, coralii se por reface cu mare greutate", subliniaza Carl Gustaf Lundin, director al Programului pentru mediul marin si polar din cadrul UICN. De aici necesitatea de schimba modul de gestionare a pescuitului in tarile riverane, combatand pescuitul excesiv in apropierea coastelor si interzicandu-l pe cel cu custi.

Trebuie sa scada si numarul de hoteluri construite pe coasta, iar autoritatile sa gestioneze mai bine tratarea apelor uzate, evitand deversarea lor in apropierea recifelor de corali.

#corali Caraibe, #recife corali Caraibe, #disparitie corali Caraibe , #Stiri Lifestyle