China vrea sa intreaca SUA si in programe spatiale: Va trimite un echipaj uman in spatiu in 2013

Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 12:30
1692 citiri
China vrea sa intreaca SUA si in programe spatiale: Va trimite un echipaj uman in spatiu in 2013

China va trimite un echipaj uman in spatiu in iunie anul viitor, in cadrul ambitiosului program spatial pe etape, care are ca obiectiv final trimiterea unui om pe Luna, in jurul anului 2020.

Un oficial de la Agentia spatiala chineza, citat de presa locala, a spus ca echipa de astronauti ar putea fi formata din doi barbati si o femeie, informeaza bbc.co.uk.

China este a treia tara care a trimis de una singura un om in spatiu, in 2003, dupa SUA si Rusia, si se lupta sa se afirme ca membru marcant al exclusivistului grup al marilor puteri spatiale, in principal in domeniul misiunilor cu echipaj uman.

Lansarea din 2013 va urma misiunii spatiale Shenzhou 9, care a avut loc in iunie anul acesta.

Misiunea Shenzhou IX a permis Chinei sa-si dovedeasca "maiestria" in domeniul conectarilor spatiale, etapa esentiala in cucerirea spatiului. Din echipajul acestei misiuni a facut parte si prima femeie din China care a ajuns in spatiu, Liu Yang.

Potrivit lui Niu Hongguang, adjunctul sefului programelor spatiale cu echipaj uman, misiunea de anul viitor va avea loc cel mai devreme in iunie, insa au fost identificate ferestre de lansare de rezerva si in iulie si august.

Din cauza tensiunilor politice dintre administratiile de la Beijing si Washington, China nu s-a alaturat programului Statiei Spatiale Internationale (ISS).

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#China programe spatiale, #China spatiu, #China oameni spatiu , #Stiri Lifestyle