Cel mai mare diamant portocaliu din lume a fost vandut cu 35,5 milioane de dolari

Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 08:42
1871 citiri
Cel mai mare diamant portocaliu din lume a fost vandut cu 35,5 milioane de dolari

Un diamant portocaliu de 14,82 de carate, cel mai mare de acest fel gasit vreodata, a fost vandut marti la o licitatie la Geneva pentru un pret record de 35,54 de milioane de dolari, relateaza agentiile AFP si EFE.

Casa Christie's, care a organizat licitatia, a refuzat sa ofere detalii despre cumparator, un barbat ce a parasit imediat sala in aplauzele publicului, precizand doar ca bijuteria a fost adjudecata in schimbul sumei de 31,5 de milioane de dolari fara taxe si comisioane, sau 35,54 de milioane taxe si comisioane incluse.

Acest pret a depasit asteptarile, participantii la licitatie evaluand la maxim 20 de milioane de dolari pretul pietrei pretioase de culoare portocaliu intens "vivid fancy", botezata "The Orange" si care a fost gasita in Africa de Sud.

Precedentul record pentru un diamant de aceasta culoare a fost de 3,92 milioane de dolari la o licitatie organizata tot de casa Christie's la Geneva in anul 1990.

O alta casa de licitatii, Sotheby's, va scoate miercuri seara la vanzare cel mai mare diamant roz comercializat pana in prezent si al carui pret este estimat la 60 de milioane de dolari.

Diamantele portocalii pure, cunoscute si sub numele de "diamante de foc", sunt extrem de rare si putine dintre ele sunt vandute la licitatii. In general, diamantele colorate sunt mult mai greu de gasit decat cele albe si ajung pe piata la preturi considerabil mai ridicate.

Colorarea diamantelor este rezultatul unor fenomene particulare. Astfel, culoarea verde se datoreaza radioactivitatii solului, cele albastre se formeaza intr-un sol bogat in bor, cele galbene, care rareori capata nuante de portocaliu, sunt colorate in urma efectului nitrogenului, iar cele cu tenta roz rezulta in urma deformarii cristalinului in procesul de formare a pietrei.

#licitatie diamant portocaliu, #pret record diamant, #cel mai mare diamant, #diamant The Orange, #diamante colorate , #Stiri Lifestyle