Ce inseamna sa fii bogat: Viziunea unui fost bancher Goldman Sachs

Duminica, 20 Ianuarie 2013, ora 09:40
5632 citiri
Ce inseamna sa fii bogat: Viziunea unui fost bancher Goldman Sachs

Definirea bogatiei reprezinta o problema comuna cu care se confrunta profesorii de economie, iar aceasta poate fi privita, de fapt, dintr-o multitudine de perspective.

Pentru multi din cei care lucreaza pe Wall Street, bogatia este definita pornind de la "pretul libertatii", adica o suma de bani pe care daca persoana ar detine-o, i-ar permite sa nu mai depinda de altcineva din punct de vedere profesional, scrie un fost bancher Goldman Sachs pentru Business Insider.

Exista mai multi factori care intervin in a calcula cat de bogat este un individ, spune acesta.

In primul rand stilul de viata si nivelul de cheltuieli sunt mult mai importante pentru a calcula bogatia unei persoane, decat nivelul activelor pe care aceasta le detine.

Spre exemplu, Mike Tyson a castigat la un moment dat 30 de milioane de dolari pentru un singur meci de box, iar, in total, castigurile sale s-au cifrat la peste 300 de milioane de dolari. Cu toate acestea, in 2003, Tyson a declarat falimentul.

Un indicator mai bun al bogatiei decat totalul activelor detinute, este asa numitul venit pasiv, care ii revine individului indiferent de activitatile sale.

Astfel, o persoana se poate socoti bogata daca nivelul sau de cheltuire este mai mic decat venitul pasiv.

In plus mai trebuie luata in calcul si durata preconizata a vietii. Un varstnic va fi astfel relativ mai bogat decat un tanar care detine exact aceeasi avere, deoarece cel din urma ar avea mai mult de trait.

Exista credinta populara ca persoanele bogate nu trebuie sa munceasca. Din moment ce au ajuns la "pretul libertatii", ei nu trebuie sa mai munceasca pentru a se intretine.

Dar, mai degraba, trebuie luata in considerare optiunea de a munci indiferent de nivelul remuneratiei.

Astfel, o definitie pentru o persoana bogata este sa aiba suficiente active si un venit pasiv care sa ii acopere cheltuielile pentru tot restul vietii, astfel incat sa poata munci pentru ceva care sa ii faca placere, indiferent de compensatia financiara.

Insa, daca cineva lucreaza lucreaza in fiecare zi la ceva la care ar renunta imediat ce ar strange suficienti bani, se poate argumenta ca acea persoana este foarte departe de a fi bogata. Este posibil ca ea sa isi acopere costurile si sa acumuleze active, dar sa fie totusi departe de bogatie.

#definitie bogatie, #independenta financiara, #bogatie relativa, #avere personala, #viata bogati , #Stiri Lifestyle