Bisericile de lemn din Transilvania si Oltenia, printre cele mai amenintate situri culturale europene

Luni, 05 Mai 2014, ora 14:13
1388 citiri
Bisericile de lemn din Transilvania si Oltenia, printre cele mai amenintate situri culturale europene

Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei si din nordul Olteniei se regasesc pe lista celor mai amenintate situri culturale din Europa.

Lista constituie un instrument important in ceea ce priveste promovarea in randul publicului a subiectului patrimoniului cultural amenintat al Europei, a declarat Denis de Kergorlay, presedintele executiv al Fundatiei Europa Nostra, care finanteaza partial Banca europeana de investitii (BEI), potrivit Mediafax.

Fundatia Europa Nostra, impreuna cu European Investment Bank Institute, ca partener fondator au anuntat, duminica, cele sapte situri culturale europene, cu ocazia European Heritage Congress, organizat la Viena, Austria.

Lista include, alaturi de aceste situri culturale din Romania, obiective de patrimoniu din Belgia, Grecia, Italia, Portugalia, Rusia si Serbia.

In 2014, pe lista obiectivelor culturale aflate in pericol se mai afla Teatrul Bourla din Anvers (Belgia), cartierele istorice Dolcho si Apozari din Kastoria (Grecia), citadela din Alessandria (Italia), clopotele Palatului national din Mafra (Portugalia), cartierul "social" din Cerniakovsk (Rusia), construit de arhitectul german Hans Scharoun in 1924, si sinagoga din Subotica (Serbia).

Bisericile de lemn din Romania se afla in proprietatea a 60 de parohii ortodoxe, iar lista celor sapte biserici de lemn din sudul Transilvaniei si din nordul Olteniei a fost alcatuita de fundatia Pro Patrimonio.

#biserici lemn Romania, #situri culturale europene, #monumente culturale Romania amenintate , #Stiri Lifestyle