Cantecele Beastie Boys, folosite fara permisiune. Ce despagubiri a primit trupa

Vineri, 06 Iunie 2014, ora 12:23
1018 citiri
Cantecele Beastie Boys, folosite fara permisiune. Ce despagubiri a primit trupa

Grupul Beastie Boys a primit 1,7 milioane de dolari despagubire de la o companie de bauturi energizante, intrucat a utilizat fara permisiune cantecele rapperilor intr-o inregistrare video din 2012, realizata in memoria fostului membru fondator al trupei, Adam "MCA" Yauch, decedat in acelasi an.

Avocatul grupului hip-hop, Kevin Puvalowski, a solicitat compensatii de cel putin 2 milioane de dolari de la compania Monster Beverage Corp, potrivit contactmusic.com, citat de Mediafax.

Reid Kahn, avocatul apararii, a sustinut ca clientii sai au crezut in mod fals ca aveau autoritatea de a utiliza muzica celor de la Beastie Boys, printre care si hiturile "Sabotage" si "Make Some Noise", solicitand, miercuri, juratilor de la Curtea federala din Manhattan sa nu penalizeze compania pe care o reprezinta cu o suma mai mare de 125.000 de dolari.

Cu toate acestea, juratii au stabilit, dupa un proces care a durat opt zile, plata unei despagubiri de 1,7 milioane de dolari, dupa ce membrii ramasi ai grupului, Michael "Mike D" Diamond si Adam "Ad-Rock" Horovitz, au declarat, in calitate de martori, ca i-au promis Adam "MCA" Yauch sa lupte impotriva oricarei exploatari abuzive a muzicii grupului.

Procesul a fost initiat in 2012 si are la baza o reclama produsa pentru o competitie anuala de snowboarding pe care Monster Beverage o organizeaza si sponsorizeaza in Canada, intitulata "Ruckus in the Rockies". Reclama continea un remix al unor piese lansate de-a lungul anilor de Beastie Boys, inclusiv "Sabotage", "So What'cha Want" si "Make Some Noise".

Reclama a inclus, de asemenea, la final, sintagma "RIP MCA" ("Odihneste in pace, MCA"). Adam Yauch, membru al grupului Beastie Boys, care folosea adeseori pseudonimul "MCA", a murit cu o zi inainte de debutul acelei competitii de snowboarding, dupa ce a pierdut lupta cu cancerul.

Beastie Boys, o trupa care a facut legenda

Initial, grupul Beastie Boys a cantat punk rock, dar curand a abordat muzica rap, in perioada in care acest stil muzical cucerea teren pe strazile din New York si in cluburile underground de la inceputul anilor '80.

Albumul cu care a devenit cunoscut grupul, "Licensed to Ill", a fost lansat in 1986 si a inclus hiturile "Fight for Your Right" si "Brass Monkey". Au urmat "Paul's Boutique" (1989), "Ill Communication" (1994), cu single-ul "Sabotage", si "Hello Nasty" (1998), care a inclus hitul "Intergalactic".

De-a lungul anilor, Beasties au alternat stilurile muzicale, dar fanii le-au ramas loiali. Au lansat patru albume care s-au clasat pe primul loc in topurile muzicale si au castigat trei premii Grammy. Sub pseudonimul Nathanial Hörnblower, Yauch a regizat videoclipuri ale trupei, precum "So Whatcha Want", "Intergalactic", "Body Movin" si "Ch-Check It Out".

#Beastie Boys, #despagubiri Beastie Boys, #companie bauturi energizante , #Stiri Lifestyle