Aproape 30 de milioane de persoane traiesc in conditii de sclavie in intreaga lume

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 14:03
1430 citiri
Aproape 30 de milioane de persoane traiesc in conditii de sclavie in intreaga lume

Aproape 30 de milioane de persoane din intreaga lume traiesc in conditii de sclavie, aproximativ jumatate dintre acestea locuind in India, arata rezultatele unei prime anchete de acest fel, facute publice joi, la Londra, de organizatia Walk Free, transmite AFP.

Trei sferturi dintre victime se afla in Asia, insa "niciun continent nu este ferit", precizeaza Walk Free, o noua organizatie cu sediul in Australia, sustinuta de fostul secretar de stat american Hillary Clinton si de co-fondatorul Microsoft si filantropul Bill Gates.

Potrivit acestei anchete publicate in capitala britanica, India se afla in frunte (14 milioane de persoane care traiesc in conditii de sclavie), urmata de China (2,9 milioane) si Pakistan (peste doua milioane). Urmeaza Nigeria, Etiopia, Rusia, Thailanda, Republica Democrata Congo (RDC), Birmania si Bangladesh.

Numai in aceste zece tari traiesc 22 din cele 29,8 milioane de persoane aservite.

In India, "comunitati intregi din sate din nord sunt reduse la sclavagism, fortate sa fabrice caramizi sau sa lucreze in cariere. Copiii sunt constransi sa se ocupe de tesut pentru a produce covoarele care sunt vandute in magazinele noastre", explica pentru AFP directorul general al Walk Free, Nick Grono.

Daca se ia totusi in considerare procentul populatiei unei tari care traieste in conditii de sclavie, Mauritania se afla in fruntea clasamentului, cu o cota de 4%. "Exista inca sclavi ereditari in Mauritania, copii nascuti sclavi" si constransi sa efectueze munci domestice sau sa lucreze pe camp, spune Nick Grono.

Sclavia "ramane un stigmat pe toate continentele", afirma el. "Multa lume este extrem de surprinsa sa auda ca sclavia inca exista", deoarece sunt numerosi cei care pornesc de la principiul ca aceasta a disparut odata cu abolirea fenomenului in numeroase tari europene si pe continentul american la inceputul secolului al XIX-lea.

Definitia sclaviei moderne este putin diferita de cea din secolul al XVIII-lea, din perioada traficului cu negri. "Sclavia moderna este o situatie in care oamenii se afla sub dominatia violentei. Ei sunt constransi sa ia locuri de munca sau sa accepte situatii unde sunt exploatati economic. Nu sunt platiti sau primesc minimul pentru a supravietui si nu sunt liberi sa plece", potrivit lui Nick Grono.

Persoanele victime ale traficului de fiinte umane, cele constranse sa se casatoreasca, acei copii exploatati in conflicte sunt de asemenea cuprinsi in definitia Walk Free.

A calcula numarul de sclavi este un exercitiu extrem de complex, recunoaste organizatia. "Este dificil sa obtinem date deoarece este vorba de o fapta ascunsa. Seamana putin cu violenta conjugala sau traficul de droguri", afirma Nick Grono.

Paisprezece tari africane se numara printre cele 20 de state cel mai prost clasate, daca se tine cont de procentul populatiei reduse la sclavie. La coada clasamentului, acolo unde se afla tarile cu cele mai putine persoane care traiesc in conditii de sclavie, se afla Islanda, precedata de Irlanda si Marea Britanie, unde Walk Free estimeaza numarul celor aserviti la circa 4.400.

#sclavie 2013, #munca fortata, #exploatare copii, #sclavie India , #Stiri Lifestyle