Ajutandu-i pe altii, te ajuti cel mai mult pe tine insuti. Modalitati de a contracara starile emotionale negative

Marti, 20 Aprilie 2021, ora 15:51
577 citiri
Ajutandu-i pe altii, te ajuti cel mai mult pe tine insuti. Modalitati de a contracara starile emotionale negative
stari emotionale FOTO: unsplash.com

Odata cu declansarea pandemiei si toate schimbarile generate de noul context, expertii in psihologie au avertizat ca din ce in ce mai multe persoane se confrunta cu stari de anxietate, episoade depresive, burnout, afectiuni catalizate de restrictii, izolare, limitarea contactelor sociale. Din pacate, ipoteza a fost validata de ceea ce a urmat. Potrivit unui studiu recent demarat de Institutul de Psihiatrie "Socola" din Iasi, in ultimul an, la nivel national s-a inregistrat o crestere de peste 30% a cazurilor de depresie si anxietate in timpul pandemiei de COVID-19. Asadar, starea emotionala a romanilor a fost afectata foarte mult de dinamica epidemiologica, iar bolile enumerate nu sunt singulare.

Alaturi de acestea, tulburarile psihotice, dependentele, tulburarile de somn si tulburarile de alimentatie intregesc cercul cazurilor psihiatrice observate atat in infectia acuta cu SARs-CoV-2, cat si in perioada post-COVID.

Preventia inainte de tratament

Daca esti in situatia de a resimti oricare dintre efectele mai sus-mentionate, cel mai indicat este sa consulti un specialist, fara teama ca ai putea fi stigmatizat sau judecat. A cere ajutorul la nevoie este o dovada de inteligenta si de responsabilitate fata de propria persoana si fata de cei dragi.

Totodata, ce este de facut pentru a contracara aceste afectiuni, in ideea ca preventia este mai buna decat orice tratament? Desi nu exista o reteta unica, este esential sa nu astepti ca totul sa treaca, lucrurile sa revina la normal, fara a-ti cultiva pasiuni, noi preocupari pozitive si de impact poate nu doar asupra ta, ci si a existentei altora.

Facerea de bine

Probabil stii deja ca satisfactia resimtita atunci cand oferi ceva este mult mai mare in raport cu cea experimentata atunci cand ti se ofera ceva, iar acest lucru a fost demonstrat nu doar de un singur grup de cercetatori britanici. Alege sa te implici, atat cat ai posibilitatea, in viata celor mai putini norocosi decat tine, prin donatii, de exemplu, si actiuni de voluntariat, desi acestea din urma sunt destul de limitate si se rezuma in ultimul an la activitati online.

Poti dona lunar cativa euro pentru un ONG ca United Way, a carei misiune este de a imbunatati calitatea vietii in comunitati vulnerabile, militand si ajutand in mod concret ca micuti mai putini norocosi sa aiba acces la educatie si sa se intoarca in siguranta la scoala, implicandu-se in programe al caror scop este solidar cu mamele aflate in situatii vulnerabile, de saracie si/sau violenta domestica.

De asemenea, poti sa iti cultivi abilitatea de a face bine in fiecare zi, fiind amabil cu ceilalti, aratandu-ti disponibilitatea de a-i sprijini la nevoie, donand sange. Aceste gesturi vor impacta pozitiv nu doar existenta celorlalti, ci mai ales pe a ta, cu amendamentul ca, in primul rand, nu trebuie sa te neglijezi pe tine.

Cultivarea unor pasiuni

Daca iti place sa gatesti, nu ezita sa incerci retete noi, sa urmaresti tutoriale de cooking, sa pozezi rezultatele, mai ales daca reusesti sa faci fotografii "instagramabile". Exista grupuri pe retelele de socializare care reunesc zeci de mii de persoane pentru care gastronomia e mai mult decat o preocupare.

De asemenea, poti sa te apuci de sport sau de yoga, chiar daca salile de fitness sunt inchise, pentru ca vei gasi suficiente vloguri si aplicatii online care sa te ghideze. Cheia este sa perseverezi si sa crezi ca vei reusi sa ajungi, cu rabdare, la rezultatele pe care ti le doresti. De asemenea, poti sa te relaxezi desenand, tricotand sau recicland lucruri pe care te-ai gandit sa le arunci.

Asadar, solutii exista, important este sa incepi de undeva, sa te inconjori, chiar si virtual, de oameni pozitivi care te incurajeaza in demersurile tale.

#stari emotionale, #stari emotionale negative, #facere de bine , #Stiri Lifestyle