Pandemia de Covid-19 a fost ca o piatră de încercare pentru majoritatea cuplurilor căsătorite din România. Deși s-ar fi presupus că această perioadă ar fi avut rolul de a lega și mai mult conexiunea între soț și soție, iată că rata de divorț a crescut foarte mult pe parcursul anului 2020 respectiv 2021, multe cupluri ajungând în instanță pentru a divorța cât mai repede unul de celălalt.
Astfel că au apelat la un avocat din Cluj sau din altă zonă a țării pentru a finaliza procedura de divorț. Totodată, cei mai mulți dintre ei au ajuns în fața instanței din cauza faptului că nu s-au înțeles pe cale amiabilă sau nu au ajuns la un comun acord. Motivele? Violența fizică și verbală, infidelitate, separare în fapt, neglijența familiei.
Dacă unul dintre aceste motive este aprobat de către instanță, atunci este suficient pentru a se pronunța divorțul. Cu toate acestea, rolul unui avocat în acest caz este destul de important.
Ce rol are un avocat într-un proces de divorț?
Avocatul trebuie să ofere consiliere juridică, să alcătuiască dosarul de divorț, să comunice cu partea adversă, pentru a stabili divorțul de comun acord, acolo unde este cazul și dacă este posibil. Totodată, un avocat va oferi consiliere pentru problemele privind partajul bunurilor comune, a custodiei, despăgubirilor materiale, pensiei de întreținere, prestațiilor compensatorii de la unul dintre soți și așa mai departe.
Avocat Pop Roxana ne relatează faptul că în cazul în care o căsătorie este desfăcută în fața instanței, ambii parteneri pot stabili de comun acord partajul bunurilor comune. Însă, în cazul în care cei doi nu ajung la un acord, atunci cererile sunt soluționate de către instanță în dispozițiile clauzelor contractului de căsătorie sau cel al dreptului civil.
Tot avocat Pop Roxana relatează faptul că acolo unde există copii minori, soții trebuie să stabilească de comun acord întreținerea acestora, drepturile de vizită cât și încredințarea la unul dintre părinți. Dacă un astfel de acord nu a avut încă loc sau nu s-a încheiat, cererile privind aceste aspecte legate de minori trebuie depuse împreună cu cererea de divorț, deoarece în caz contrar, nu se poate pronunța divorțul.
Aceste aspecte trebuie soluționate în cursul procedurilor de divorț deoarece ambii părinți sunt obligați să asigure întreținerea copiilor. Această obligație de întreținere a minorilor revine ambilor părinți până în momentul în care acesta se poate întreține singur.
Important de menționat este faptul că responsabilitatea de a întreține un copil nu se încheie în cazul în care acesta nu mai locuiește cu familia sau cu unul dintre ei. În momentul divorțului ambii părinți pot decide de comun acord în ceea ce privește întreținerea copilului, însă dacă nu ajung la un consens, atunci litigiul este soluționat de către instanță.
Cu ajutorul unui avocat in Cluj, precum este Roxana Pop, veți putea lua în vedere și obligația de a plăti pensie de întreținere pentru copil. Codul civil prevede faptul că atunci când are loc divorțul, unul dintre soți poate solicita celuilalt plăți proporționale în ceea ce privește situația financiară pentru a plăti pensia.
Luarea deciziei asupra divorțului
Conflictele conjugale dintre doi parteneri ajung de multe ori la discuții aprinse despre despărțire și divorț, iar uneori se termină cu separarea în fapt. Această ruptură duce la momente destul de tensionate, mai ales atunci când există și copii la mijloc. Discutăm aici despre ani de conviețuire, unde s-au acumulat de asemenea datorii și bunuri comune.
Deși este o decizie importantă, cert este că acest fapt nu este o crimă, ci trebuie acceptat de parteneri, atunci când nu mai există nici o cale de împăcare. Este important să se apeleze de asemenea la un avocat cu experiență în domeniu, așa cum este Roxana Pop pentru a vi se explica cu exactitate toți pașii care trebuie făcuți.
Date de contact: av.pop.roxana@gmail.com