8 moduri prin care să ai grijă de vederea copilului tău

Marti, 22 Noiembrie 2022, ora 11:14
618 citiri
8 moduri prin care să ai grijă de vederea copilului tău
FOTO: Shutterstock.com

Vederea copilului tău trece prin transformări majore de la momentul venirii pe lume și până la maturitate. Este important să monitorizezi cu atenție dezvoltarea vederii copilului. Controalele oftalmologice periodice sunt extrem de utile pentru depistarea deficiențelor în faza de debut și tratarea lor corespunzătoare.

Cea mai importantă sarcină a unui părinte este să aibă grijă de copilul său. Sănătatea ochilor este esențială, iar pentru a evita problemele cu vederea ce pot să apară, trebuie aplicate măsuri preventive.

1. Programează controale de specialitate

Medicul oftalmolog este singurul în măsură să pună un diagnostic corect și să identifice o afecțiune oftalmologică încă din faza de debut. Specialistul poate oferi și soluția personalizată pentru tratarea acesteia.

Pot fi însă și situații în care copiii se pot plânge de dureri de cap sau de amețeli atunci când se concentrează la lecții. Controlul poate să nu scoată la iveală vreo deficiență, iar medicul poate recomanda ochelari de protecție calculator pentru copii, dacă micii pacienți petrec multe ore în fața ecranelor moderne.

Rolul acestor ochelari este acela de a neutraliza lumina albastră, prevenind oboseala și durerile de cap cauzate de expunerea îndelungată și de a realiza contrastul optim în condiții de iluminare artificială.

Dacă sunt constatate vicii de refracție, medicul va recomanda ochelarii de vedere adecvați pentru corecția acestora.

2. Promovează protecția

Poartă ochelari de soare pentru ca vederea ta să nu fie afectată de razele ultraviolete. Achiziționează ochelari de soare de calitate pentru copilul tău și încurajează-l să îi folosească în exterior pentru îngrijirea propriilor ochi.

3. Descoperă istoricul familial

Dacă știi că ai în familie persoane cu diverse afecțiuni oculare trebuie să conștientizezi importanța controalelor preventive pentru copilul tău. O bună parte a bolilor oftalmologice se transmit ereditar, riscul ca moștenitorii să se confrunte cu aceleași probleme este destul de mare.

4. Limitează timpul pe dispozitivele electronice

Copiii sunt atrași de tehnologie nu vor putea fi ținuți departe de tabletă, telefon sau computer. De tine ca părinte depinde cât de mult timp va petrece copilul utilizând tehnologia modernă. Dacă îi acorzi zilnic un interval pentru joaca pe dispozitivele digitale nu îl lăsa cât dorește el, ci limitează-i accesul pentru ca ochii să se poată relaxa și odihni.

5. Încurajează o igienă corectă

De regulă, copiii se freacă la ochi când au senzații de mâncărime sau de usturime, când simt că ceva le-a intrat în câmpul vizual. De cele mai multe ori acest lucru înseamnă că vor duce mâna la ochi fără a se spăla înainte. Este important să vorbești cu copilul tău și să îi explici importanța menținerii unei igiene corecte pentru a preveni infecțiile oculare.

În cazuri de conjunctivită, urcior sau uveită trebuie să îl înveți cum să aibă grijă de el și de ochii lui.

6. Oferă educație timpurie

Învață copilul de la vârste fragede să ceară ajutorul unui adult în cazul în care se rănește cu o jucărie, cu un obiect ascuțit existent în locuință sau la școală, îi intră nisip în ochi la locul de joacă sau un corp străin îi ajunge în ochi.

Fiecare părinte crede că își poate proteja copilul de astfel de evenimente, însă acest lucru nu este posibil.

7. Menține o dietă echilibrată

Oricât de mult îi plac dulciurile copilului tău, fă tot posibilul să aveți o dietă echilibrată și să îi oferi multe fructe și legume verzi și produse bogate în Omega-3 pentru o vedere sănătoasă.

Încurajarea unei alimentații corecte de la vârste fragede, cu multe fructe și legume devine parte a unui obicei sănătos pe viitor, nu doar pentru ca cel mic să aibă o vedere bună, ci un sistem imunitar capabil să facă față provocărilor zilnice.

8. Petrece timp în aer liber

Mușchii oculari au nevoie de relaxare, iar petrecerea a cel puțin unei ore pe zi în aer liber este benefică întregului organism, nu doar vederii. Fă o plimbare cu copilul afară, chiar și în sezonul rece! Aerul curat face miracole, iar voi veți petrece timp de calitate împreună.

Cu ajutorul ochilor percepem lumea înconjurătoare. Vederea este extrem de importantă și pentru copii. Este vital ca sănătatea ochilor lor să fie monitorizată, iar îngrijirile acordate să fie corespunzătoare. Pentru a evita apariția unor probleme cu impact puternic asupra vederii copilului tău, aplică toate măsurile preventive existente!

#vedere, #copil, #probleme vedere , #Stiri Lifestyle