5,4% din adolescentii romani se drogheaza - studiu UNICEF

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 13:39
2864 citiri
5,4% din adolescentii romani se drogheaza - studiu UNICEF

Un studiu realizat de UNICEF si CURS, prezentat marti, releva ca 5,4% din adolescentii romani cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani se drogheaza.

"In randul adolescentilor consumatori de droguri, aproape toti cei intervievati au declarat ca au consumat alcool si tutun cel putin o data in viata", a afirmat reprezentantul UNICEF in Romania, Sandie Blanchet, cu ocazia lansarii studiului.

Blanchet a aratat, la o conferinta de presa, ca 14 ani este varsta de initiere in consumul de alcool, tutun si droguri, iar in randul consumatorilor de droguri varsta medie de initiere variaza intre 11 si 15 ani.

"Adolescentii sunt o resursa, nu o problema, dar ei sunt pierduti intre politicile destinate copiilor si tinerilor. Acest studiu este o premiera pentru Romania si arata ca adolescenta este o varsta cu nevoi inca necunoscute si nesolutionate in totalitate. Exista categorii de adolescenti cu un grad mai mare de probleme, si ma refer la cei cu dizabilitati proveniti din comunitatea roma, cei institutionalizati, dependentii de droguri", a mai spus Blanchet.

Ce solutii intrevede Ministrul Tineretului

Studiul lansat marti mai arata ca varsta medie la care adolescentii au avut prima relatie sexuala este de 15 ani si jumatate. In cazul romilor acest lucru s-a intamplat la 14 ani. In randul adolescentilor consumatori de droguri relatia sexuala a inceput la o varsta medie de 13 ani si jumatate.

Prezent la conferinta de lansare a studiului, ministrul Tineretului si Sportului, Nicolae Banicioiu, a dat cateva solutii pentru diminuarea unor astfel de probleme: mai multe ore de educatie fizica la scoala si in particular, cat si introducerea unor ore obligatorii de educatie sanitara in scoli si licee.

"Sustin demersul si implicarea UNICEF in ceea ce priveste problemele pe care le au adolescentii. (...) Acest studiu este o forma benefica pentru a consulta activitatea adolescentilor si suntem onorati si bucurosi ca beneficiem de expertiza lor", a spus Banicioiu.

UNICEF discuta cu reprezentantii Ministerului Educatiei pentru a preveni abandonul in comunitatea roma si cu Ministerul Tineretului si Sportului in vederea dezvoltarii unor centre pentru tineret, a mai spus reprezentantul UNICEF, subliniind ca exista in prezent mai multe bariere in accesarea serviciilor dedicate tinerilor: rigiditate, birocratie, costuri, lipsa de confidentialitate.

In raportul final al studiului se recomanda dezvoltarea educatiei pentru sanatate, mai ales in scoala, alocarea de resurse pentru interventii in vederea atenuarii riscurilor colaterale ale consumului de droguri, sexului comercial si ale altor conduite nesanatoase.

Datele Institutului de Statistica arata ca in Romania traiesc peste doua milioane de adolescenti (9,43% din populatia tarii) cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani. Cei mai multi sunt baieti (51,22%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#droguri adolescenti romani, #consum droguri tineri, #consum alcool adolescenti, #tutun adolescenti, #viata sexuala adolescenti , #Stiri Lifestyle