3 idei de activități educaționale pentru școlari

Marti, 04 Octombrie 2022, ora 17:33
566 citiri
3 idei de activități educaționale pentru școlari
FOTO: piqsels.com

Școala poate fi extrem de interesantă pentru unii, obositoare pentru alții, dar un lucru e cert: învățarea nu se poate limita doar la perioadele de frecventare a instituției, deoarece continuitatea este esențială. Este firesc, așadar, ca școlarii să aibă nevoie de exercițiu inclusiv în timpul vacanțelor. În asemenea situație, găsirea unor centre de interes devine o reală provocare pentru părinți.

Asemenea activități educaționale ar trebui nu doar să-i distreze pe copii, ci să le trezească dorința de a învăța ceva nou sau chiar de a deprinde abilități care să le fie de folos ulterior. Rândurile ce urmează vă propun câteva idei cu posibil impact asupra celor mici.

Provocarea unui limbaj de programare

În zilele noastre, școlarii sunt deja familiarizați cu tehnologiile IT&C. În asemenea condiții, tentativa de a-i înscrie la un curs de introducere în utilizarea calculatorului ar putea fi, cel mai probabil, un demers inutil.

Pe de altă parte, finalul ciclului primar și începutul gimnaziului reprezintă perioada perfectă pentru a încerca un curs de programare, nivel începător pentru copiii de +10 ani. Unora, demersul ar putea părea ușor exagerat, însă aceasta este vârsta perfectă pentru începuturi într-ale programării – activitate care susține dezvoltarea creativității, îmbunătățirea gândirii logice și a concentrării în rezolvarea problemelor.

Pentru cei care încearcă să-i descopere tainele rezolvând probleme, limbajul de programare determină nevoia de a identifica fiecare componentă, proprietățile ei și căile optime de a găsi soluții. Tot programarea susține:

  • gândirea logică – abilitatea de a descompune realitatea în fragmente și de a identifica, în fiecare situație, cauza și efectul;
  • gândirea structurată și algoritmică – capacitatea de a identifica șabloane și algoritmi, de a „jongla” cu acestea pentru o rezolvare mai rapidă a problemelor.
Robotica

Inteligența artificială este una dintre componentele definitorii ale viitorului, prezentă în viața omului modern. Una dintre cele mai căutate abilități în următorii 15-20 de ani va fi crearea și programarea roboților, care presupun dezvoltarea aplicațiilor și a mediilor care exploatează beneficiile inteligenței artificiale.

În termeni mai simpli, robotica determină mașinăriile să facă ceva pe baza unui algoritm și a unor stimuli. Cursurile de robotică își propun să-i învețe pe cei mici nu doar să programeze mișcările unui robot, dar să și creeze fizic structura și conexiunile care îl definesc. Există inclusiv kituri pentru aceasta, iar avantajul extraordinar este că asemenea componente pot fi combinate pentru a îndeplini o multitudine de acțiuni.

Prin intermediul roboticii, copiii își dezvoltă abilități pluridisciplinare, studiază și aplică termeni și principii pe care le-au asimilat în școală, își dezvoltă creativitatea și imaginația, se orientează și se concentrează pe rezolvarea provocărilor pe care le întâmpină.

Învățarea unei limbi străine

Necesitatea cunoașterii unei limbi străine precum engleza, de exemplu, nu are nevoie de argumentație: este o limbă universală, prezentă în orice domeniu și în orice colț al planetei, reprezentând minimul în comunicarea cu persoane care provin din alte culturi.

Avantajele învățării timpurii a unei limbi străine sunt multiple:

  • dezvoltarea accelerată a legăturilor neuronale;
  • îmbunătățirea memoriei și a concentrării;
  • cultivarea dorinței de a reuși;
  • dezvoltarea abilităților de comunicare cu ceilalți.
Mai presus de toate, însă, cunoașterea aprofundată a unei limbi străine înseamnă, într-o lume fără granițe și fără bariere de comunicare așa cum se anunță lumea de mâine, posibilitatea unei integrări facile în societate și a dezvoltării unei cariere de succes în orice domeniu.

Știm că perioada copilăriei este vârsta jocului și a descoperirii, a vacanțelor în natură și a experiențelor distractive. În același timp, aceasta ar trebui să fie o experiență de acumulare, de descoperire și învățare, care să-i ajute pe cei mici la deschiderea orizonturilor și clădirea unui viitor mai bun.

#activitati educationale, #educatie, #scolari , #Stiri Lifestyle

Curs valutar

1 EUR = 4.9752 RON

-0.0007

1 USD = 4.5471 RON

-0.0050
  1. Reclamații de fraudă în Programul Casa Verde, deoarece bugetul s-a epuizat în timp record. Ce răspunde ministrul Mediului
  2. Cum ar fi putut fi păcălit softul de înregistrare în programul Casa Verde. „Se va folosi pe proprie răspundere”
  3. Ține pasul cu tendințele în mod sustenabil: 5 sfaturi pe care să le urmezi
  4. Cum să organizezi mai multe vacanțe pe an cu un buget redus
  5. Vrei să-ți îmbunătățești calitatea somnului? Uite cu ce să începi!
  6. Îți dorești să ai parte de un somn mai odihnitor? Descoperă TOP 3 sfaturi pentru a dormi mai bine!
  7. Se încinge lupta! De la cazinourile lui Trump la lupta pentru biroul oval
  8. Cum poți integra un taburet în orice spațiu astfel încât să obții un decor estetic
  9. Cum să alegi mobilierul ideal pentru living