Uniunea Europeana a castigat premiul Nobel pentru Pace

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 12:16
1723 citiri
Uniunea Europeana a castigat premiul Nobel pentru Pace

Uniunea Europeana (UE) a castigat, in 2012, la Osolo, premiul Nobel pentru Pace.

In cadrul ceremoniei de decernate de la Stockholm, presedintele comitetului Nobel, Thorbjorn Jagland, a explicat ca "UE a ajutat la transformarea Europei dintr-un continent al razboiului intr-unul al pacii".

Multi comentatori sunt de parere ca proiectul european, care a permis pacificarea unui continent obisnuit cu razboaiele, a fost, dupa Gandhi, celalalt "mare absent" din familia laureatilor, potrivit Businessinsider.

Acordarea premiului Uniunii Europene ar putea genera o serie de probleme, daca se au in vedere neintelegerile dintre europeni in ceea ce priveste modalitatea de rezolvare a problemelor zonei euro si supraindatorarea tarilor din Sud.

Uniunea se afla "intr-una din cele mai grave crize ale sale, dar poate tocmai de aceea acest proiect de pace si stabilitate are nevoie de o mana intinsa din partea Norvegiei eurosceptice", au subliniat reprezentantii televiziunii norvegiene NRK.

In plus, Norvegia, tara gazda a premiului pentru Pace, a respins de doua ori aderarea, la referendumurile din 1972 si 1994.

Printre ceilalti favoriti ai presei si expertilor se numara activistul belarus pentru drepturile omului Ales Beliaski, inchis in prezent, si rusoaica Liudmila Alexeeva, ferma aparatoare a acelorasi drepturi de o jumatate de secol, mai intai in URSS si apoi in Rusia.

Alti posibili castigatori, ale caror nume se vehiculau la Oslo erau teoreticianul american al revolutiei nonviolente, Gene Sharp, organizatia nonguvernamentala "Memorial" din Rusia si una din fondatoarele sale, Svetlana Ganuskina, episcopul mexican Jose Raul Vera Lopez si militanta afgana pentru drepturile femeilor Sima Samar.

Anul trecut, premiul a fost acordat unui trio feminin, liberienele Ellen Johnson Sirleaf si Leymah Gbowee, si yemenita Tawakkol Karman.

Numele laureatului (sau al laureatilor) va fi anuntat de Institutul Nobel vineri, la 09h00GMT.

#premiul nobel pentru pace, #premiul Nobel 2012, #favoriti premiul Nobel pace , #Stil de viata