Savureaza un whisky vintage de top, din Scotia

Sambata, 02 Februarie 2013, ora 00:00
4217 citiri
Savureaza un whisky vintage de top, din Scotia

Cel mai bun single malt din regiunea Lowlands/Campbeltown, Scotia, este Auchentoshan 1979 Oloroso Sherry Matured, potrivit clasamentului realizat de Whisky Advocate, intr-o serie de premii acordate celor mai bune whisky-uri din intreaga lume. Argumentele lor te-ar putea inflenta in urmatoarea alegere, nu e asa?

Potrivit publicatiei de specialitate, ideea preconceputa care spune ca whisky-urile mai usoare, precum cele distilate in Lowlands, nu fac fata maturarii indelungate in butoaie sherry, este total gresita. Dovada o face chiar Auchentoshan, un whisky distilat pe 22 octombrie 1979, care a reusit sa-si pastreze integritatea mai mult de 32 de ani in butoaie oloroso sherry.

Butoaiele, secretul aromei Auchentoshan

Cand vine vorba de maturare in butoaie sherry, Auchentoshan Three Wood este cel mai popular datorita invechirii sale trei tipuri de butoaie: bourbon, oloroso sherry si pedro ximenez sherry.

Vei gasi in anumite magazine din intreaga lume si cateva sticle de whisky Auchentoshan de 18 ani vechime, maturat in doar in butoaie oloroso. Cel mai vechi whisky de la Auchentoshan, insa, are 50 de ani, fiind maturat in 1957 doar in butoaie oloroso.

Tocmai aceste butoaie oloroso au cel mai puternic efect asupra maturarii slingle malt-ului Auchentoshan 1979, care are, pe langa clasicele arome de portocala, lamaie si vanilie, si arome de chihlimbar si note iuti de prajitura cu fructe.

Auchentoshan 1979, editie limitata

Doar 1000 de sticle de Auchentoshan 1979 au fost puse in vanzare in intreaga lume, fiecare sticla fiind numerotata individual, scrieDram Scotland. Auchentoshan 1979 Oloroso Sherry Matured are 50,5% alcool, costa 550 de dolari si este prezentata intr-o cutie neagra, premium.

Foto: whiskyintelligence.com

#cel mai bun whisky, #top single malt, #whisky Scotia , #Stil de viata